sv-se
angle-left Biblioteket informerar om service och åtgärder på grund av Coronaviruset.

Biblioteket informerar om service och åtgärder på grund av Coronaviruset.

Här samlar vi viktig information om bibliotekens öppethållande, service och åtgärder p.g.a. Coronaviruset.

Regeringen har beslutat om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler deltagare än 50 personer vid ett och samma tillfälle. Verksamheter som exempelvis bibliotek, museer och mötesplatser omfattas därmed inte.

Men risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög. Vi följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset. Om förändringar görs i öppethållande eller verksamhet kommer vi att informera om det. Vi uppdaterar kontinuerligt informationen här.

Är du sjuk ska du stanna hemma och inte besöka biblioteket. I bibliotekets lokaler håller vi avstånd och visar hänsyn till varandra. Vi månar om våra besökares och vår personals hälsa.

Vi har gjort en del förändringar i vår service för att minska smittspridning och samtidigt uppfylla våra besökares och låntagares önskemål:

Låna om
För att låna om kan du logga in på Mina sidor (högst upp i högra hörnet på denna sida). Det går också bra att ringa eller skicka mejl till oss. Du behöver alltså inte besöka biblioteket.

Bokkassar för avhämtning på stadsbiblioteket
Vill du låna böcker men inte gå in på stadsbiblioteket? Vi kan plocka ihop en kasse åt dig som du hämtar utanför biblioteket istället. Gör så här:

• Ring 016-710 51 10 eller mejla till stadsbiblioteket@eskilstuna.se.
  • Uppge ditt telefonnummer samt lånekortsnummer eller personnummer.
  • Vi kontaktar dig för att gå igenom dina önskemål och bestämma en tid för när du vill hämta din kasse.
  • Vi träffas utanför biblioteket vid överenskommen tidpunkt. Glöm inte att ta med legitimation eller lånekort! Bud visar bådas legitimation.
  • Du kan även göra reservationer som vanligt (t.ex. via Mina sidor). När du får ett meddelande att din reservation finns att hämta, kontakta oss för att hämta den utanför biblioteket istället.

Återlämning på stadsbiblioteket
Vill du lämna tillbaka dina böcker men inte gå in på stadsbiblioteket? Det finns en låda för återlämning precis innanför ingången (till vänster).

Hemleverans av böcker
Kan du inte lämna hemmet för att du tillhör en riskgrupp eller sitter i karantän? Vi kan leverera böcker hem till dig! Ring 016-710 25 48 eller mejla till bokenkommer@eskilstuna.se

Fler lån på e-böcker, e-ljudböcker och strömmande film
Vi har ökat antalet e-böcker och e-filmer som du kan låna per vecka så att det blir lättare för dig att ta del av vårt utbud utan att fysiskt besöka biblioteket. Du kan nu låna fem e-böcker eller e-ljudböcker per vecka (istället för tre) i vår app Biblio. Du kan även låna åtta e-filmer per månad (istället för sex) i filmstreamingtjänsten Cineasterna.

PressReader - digitala dagstidningar och tidsskrifter
Med anledning av Coronapandemin har PressReader beslutat att förlänga tiden du kan ladda ner tidningar utanför biblioteket från 72 timmar till 60 dagar. Det räcker med att aktivera PressReader-appen via bibliotekets HotSpot en enda gång för att få två månader fri tillgång. Mer information om PressReader.

Boka en IT-kunnig via telefon
Vill du ha hjälp med vardagliga IT-bekymmer som rör datorer, läs- och surfplattor, eller mobiltelefoner? I vanliga fall brukar vi göra detta på plats i stadsbiblioteket men under rådande omständigheter har vi valt att istället erbjuda denna hjälp via telefon eller mejl. Välkommen att ringa 016-710 51 10 eller mejla stadsbibl.webredaktion@eskilstuna.se så blir du kontaktad av vår personal!

Datorer, kopiering och skanning
På grund av smittorisken kan vi inte hjälpa till vid datorerna, kopiatorerna eller skannern. På stadsbiblioteket finns det tre datorer för surf och utskrifter med 1 timmes inloggningstid per dag, plus två med 15 minuter per dag. Våtservett att torka av tangentbord med finns att hämta i receptionen.

Möblering på biblioteket
Vi har tagit bort möbler för att göra det möjligt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation om att hålla avstånd. Därför ber vi er att inte flytta på bord och stolar! Om ni är en grupp som t.ex. brukar plugga tillsammans måste ni ändå dela upp er och sitta på olika ställen i biblioteket. Det är viktigt att vi hjälps åt och följer de råd och rekommendationer som ges. Visa hänsyn och tänk på övriga besökare och oss som jobbar här!

Evenemang
Våra evenemang genomförs enligt gällande rekommendationer angående Covid-19. Under rubriken Evenemang hittar du all aktuell information.

Stort tack för er förståelse. Ta hand om varandra!