angle-left Biblioteket informerar om service och åtgärder på grund av Coronaviruset

Biblioteket informerar om service och åtgärder på grund av Coronaviruset

Här samlar vi viktig information om bibliotekens öppethållande, service och åtgärder med anledning av Coronaviruset.

Biblioteken i Eskilstuna är just nu stängda för besök med hänsyn tagen till regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer från den 18 december.

Har du t.ex. frågor om dina lån eller behöver hjälp? Stadsbiblioteket svarar på telefon (016-710 51 10) och e-post (stadsbiblioteket@eskilstuna.se) helgfria vardagar 10.00 – 17.00, samt på telefon lördagar 11.00 – 14.00.

Torshälla bibliotek svarar på telefon (016-710 17 70) och e-post (torshalla.bibliotek@eskilstuna.se) helgfria vardagar 10.00 – 16.30, samt på telefon lördagar 11.00 – 14.00.

Hämtning av reservationer

Har du gjort en reservation och fått ett meddelande om att din reservation finns att hämta? Ta dig till biblioteket och ring sedan numret som står på dörren, uppge löpnumret eller löpnumren du fått, så kommer vi ut till dig och kan överlämna medierna utanför biblioteket.

Här kan du hämta dina reserverade böcker

Eskilstuna stadsbibliotek

Vardagar 10.00 – 17.00 samt lördagar 11.00 – 14.00
E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se

Torshälla bibliotek

Vardagar 10.00 – 16.30 samt lördagar 11.00 – 14.00
E-post: torshalla.bibliotek@eskilstuna.se

Årby bibliotek

Måndagar-torsdagar 13.00 – 16.00
E-post: arby.bibliotek@eskilstuna.see

Alberga bibliotek

Måndagar 16.00 – 17.00
E-post: alberga.bibliotek@eskilstuna.se

Kjula Tallgläntan bibliotek

Onsdagar 15.00 – 17.00
E-post: motesplats.kjula@eskilstuna.se

Använda dator, kopiera och skriva ut på stadsbiblioteket samt Torshälla bibliotek

För angelägna och viktiga ärenden kan du ringa och förboka en dator på stadsbiblioteket och Torshälla bibliotek. Tillsammans kommer vi överens om en tid då vi släpper in dig på biblioteket och du får då tillgång till en dator i 30 minuter, du har då även möjlighet att skriva ut om du behöver. Du kan också förboka 30 minuter för att använda en kopiator.

På stadsbiblioteket kan du betala dina utskrifter och kopior med Swish eller kort. På Torshälla bibliotek kan du betala med Swish eller kontanter.

Kom i tid och förbered dig väl innan du kommer så att du hinner genomföra ditt ärende. Observera att det är självservice, personalen kan tyvärr inte hjälpa till, men du får ta med dig en person som kan hjälpa dig om så behövs.

Din egen bokkasse för avhämtning

Vill du låna böcker? Vi kan plocka ihop en kasse åt dig som du hämtar utanför Stadsbiblioteket. Gör så här:

1. Mejla till stadsbiblioteket@eskilstuna.se. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer.
  2. Vi kontaktar dig för att ta emot din beställning och bestämma tid för överlämning.
  3. Vi samlar ihop det du vill ha.
  4. Du hämtar din kasse utanför Stadsbiblioteket vid överenskommen tidpunkt eller ringer 016-710 51 10 när du står utanför (vardagar 10.00-17.00).

Hemleverans av böcker

Kan du inte lämna hemmet för att du tillhör en riskgrupp eller sitter i karantän? Vi kan leverera böcker hem till dig! Ring 016-710 25 48 eller mejla till bokenkommer@eskilstuna.se.

Låna om och reservera

För att låna om något loggar du in på Mina sidor (högst upp i högra hörnet på denna sida). Du ser alla dina lån under "Mina lån" och där kan du även låna om.

Du kan reservera något ("stå i kö") genom att först logga in på vår hemsida och sedan söka fram det du vill reservera. Vill du ha steg-för-steg instruktioner för hur du gör? Titta på den här videon!

Det går också bra att ringa eller skicka e-post till oss, både för att låna om och reservera. Du behöver alltså inte besöka biblioteket.

Återlämning

Till vänster om Stadsbibliotekets entrédörrar finns ett inkast där du kan återlämna böcker.

Inga förseningsavgifter

Från och med 5 november tar vi inte ut några förseningsavgifter på försenade medier. Det är fortfarande viktigt att du återlämnar i tid eller gör ett omlån! Om du inte återlämnar eller lånar om i tid så kommer du att få en räkning på det som är försenat. Behöver du hjälp med att låna om, ring eller skicka e-post till oss.

Bokbussen

Bokbussen erbjuder just nu endast självbetjäning. Du kan låna som vanligt i utlåningsautomaten, återlämna samt hämta reservationer. Om du har några frågor eller vill göra en reservation, kontakta bokbussen@eskilstuna.se

Det digitala biblioteket

Eftersom vi vill att du ska ha möjlighet att ta del av vårt utbud även utan att besöka biblioteket har vi ökat antalet e-böcker och e-filmer som du kan låna per vecka. Du kan nu låna fem e-böcker/e-ljudböcker per vecka (istället för tre) i vår app Biblio. Du kan även låna åtta e-filmer per månad (istället för sex) i filmstreamingtjänsten Cineasterna.

Med anledning av Coronapandemin har PressReader beslutat att förlänga tiden du kan ladda ner tidningar utanför biblioteket från 72 timmar till 60 dagar. Det räcker med att aktivera PressReader-appen via bibliotekets HotSpot en enda gång för att få två månader fri tillgång.

Håll i, håll ut och håll avstånd. Ta hand om varandra!

Senast uppdaterat: 15 januari 2021