Sök

Språk

sv-se en-gb
angle-left Biblioteket informerar om service och åtgärder på grund av coronaviruset

Biblioteket informerar om service och åtgärder på grund av coronaviruset

Här samlar vi viktig information om bibliotekens öppethållande, service och åtgärder med anledning av coronaviruset.

Från och med den 14 december 2020 gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Dessa ersätter de skärpta regionala råden i Sörmland.

Alla har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridningen. De allmänna råden innebär att du ska göra allt du kan för att göra just det.

Eskilstuna kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med berörda myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om förändringar görs i öppethållandet av biblioteken eller bibliotekens verksamhet kommer vi att informera om det. Vi uppdaterar kontinuerligt informationen på den här sidan.

Vi har gjort flera förändringar i biblioteksservicen för att anpassa verksamheten utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Du kan läsa om förändringarna nedan.

Är biblioteken öppna?

De flesta av våra bibliotek har öppet, men med mycket begränsad service. Under denna period är biblioteken tyvärr inte en mötesplats.

Biblioteken har ett ansvar att minimera antalet samtida besökare för att minska risken för smittspridning av covid-19. För att uppfylla det har vi tagit bort alla sittplatser och endast ett fåtal besöksdatorer finns tillgängliga.

  • Stadsbiblioteket och Torshälla bibliotek har öppet, men med begränsad service.
  • Fröslunda bibliotek och Årby bibliotek är stängda för besök, men erbjuder utlämning av reserverade böcker och bokkassar.
  • Kjula bibliotek och Alberga bibliotek har stängt under sommaren (21 juni - 15 augusti).
  • Biblioteksbussen gör uppehåll i turlistan till efter sommaren (läs mer här).

Fr.o.m. måndag 21 juni förlänger Stadsbiblioteket sina öppettider så att ni kan sprida ut era besök under en längre period varje dag. Tänk på att pandemin inte är över och att alla du möter inte är vaccinerade, så tack för att du fortsätter hålla avstånd både till bibliotekspersonalen och till övriga besökare!

Låna - lämna - gå. Vill du besöka biblioteket ber vi dig att göra ditt ärende snabbt och sedan lämna biblioteket. Vi uppmanar alla besökare att istället använda våra digitala tjänster för att bl.a. läsa e-böcker, tidningar, streama film, och lyssna på ljudböcker.

Hämtning av reservationer

Brukar du hämta dina reservationer på Stadsbiblioteket, Torshälla bibliotek, Kjula bibliotek eller Alberga bibliotek? Besök biblioteket som vanligt för att hämta din reservation. Vill du inte gå in på biblioteket? När du har fått ett meddelande om att din reservation finns att hämta, kom till biblioteket och ring när du står utanför så kommer vi ut till dig med din reservation.

Brukar du hämta dina reservationer på Fröslunda bibliotek eller Årby bibliotek? När du får ett meddelande om att din reservation finns att hämta, kontakta biblioteket så kan vi överlämna reservationen utanför:

Fröslunda bibliotek

Måndagar-torsdagar 13.00 – 15.00
Telefon: 016-710 40 93
E-post: froslunda.bibliotek@eskilstuna.se

Årby bibliotek

Måndagar-torsdagar 10.00 – 12.00
Telefon: 016-710 70 39
E-post: arby.bibliotek@eskilstuna.se

Använda dator, kopiera och skriva ut på Stadsbiblioteket samt Torshälla bibliotek

För angelägna och viktiga ärenden kan du förboka en dator på Stadsbiblioteket och Torshälla bibliotek. Du kan använda våra datorer max 30 minuter per dag.

Kom i tid och förbered dig så att du hinner göra ditt ärende på 30 minuter. Personalen kan tyvärr inte hjälpa till vid datorerna eller ge dig mer inloggningstid! Behöver du hjälp, ta med dig någon som kan hjälpa dig.

Utskrifter kan även göras från egen enhet (mobil eller dator) via Princh.

På Stadsbiblioteket kan du kopiera i våra två kopiatorer där du betalar med mynt eller köper ett kopieringskort, men vi kan inte hjälpa dig att göra själva kopieringen.

Du kan endast skriva ut i A4-format, färg eller svartvitt. Du kan kopiera i både A4- och A3-format.

Det finns just nu ingen möjlighet att skanna på biblioteket, vi rekommenderar istället att du går till Eskilstuna direkt.

Din egen bokkasse för avhämtning

Vill du låna något men inte gå in på biblioteket? Vi kan plocka ihop en kasse åt dig som du hämtar utanför istället! Gör så här:

  1. För att hämta en bokkasse utanför Stadsbiblioteket: mejla till stadsbiblioteket@eskilstuna.se, ange ditt lånekortsnummer eller personnummer.
    För att hämta en bokkasse utanför Torshälla bibliotek: ring 016-710 17 70 eller mejla till torshalla.bibliotek@eskilstuna.se.
  2. Vi kontaktar dig för att ta emot din beställning och bestämma tid för överlämning.
  3. Vi samlar ihop det du vill ha.
  4. Du hämtar din kasse utanför biblioteket vid överenskommen tidpunkt, eller ringer oss när du står utanför så kommer vi ut!

Även vissa av våra andra bibliotek erbjuder avhämtning av bokkassar, kontakta respektive bibliotek för mer information.

Färdigpackade bokkassar

Vet du inte riktigt vad du vill låna idag? Prova då en av våra färdigpackade bokpåsar! I närheten av entrén på Stadsbiblioteket finns bokpåsar för både barn och vuxna. De innehåller några utvalda böcker på ett visst tema. Du lånar böckerna som vanligt i utlåningsmaskinen och återlämnar dem i återlämningsmaskinen. Påsen lämnar du till personalen i receptionen eller på barnavdelningen. Trevlig läsning!

Hemleverans av böcker

Kan du inte lämna hemmet för att du tillhör en riskgrupp eller sitter i karantän? Vi kan leverera böcker hem till dig! Ring 016-710 25 48 eller mejla till bokenkommer@eskilstuna.se.

Sista dagen att beställa innan sommaren är 14 juni! Sedan gör tjänsten ett uppehåll över sommaren.

Låna om och reservera

För att låna om något loggar du in på Mina sidor (högst upp i högra hörnet på denna sida). Du ser alla dina lån under "Mina lån" och där kan du även låna om.

Du kan reservera något genom att först logga in på vår hemsida och sedan söka fram det du vill reservera. (Vill du ha steg-för-steg instruktioner för hur du gör? Titta på den här videon!)

Det går också bra att ringa eller skicka e-post till ditt närmaste bibliotek, både för att låna om och reservera. Du behöver alltså inte fysiskt besöka biblioteket!

Återlämning

Vill du inte gå in på Stadsbiblioteket går det bra att återlämna böcker i en låda precis innanför ingången (till vänster). När biblioteket är stängt kan du återlämna böcker i inkastet till vänster om Stadsbibliotekets entrédörrar.

Inga förseningsavgifter

Vi tar just nu inte ut några förseningsavgifter på försenade medier. Det är fortfarande viktigt att du återlämnar i tid eller gör ett omlån! Om du inte återlämnar eller lånar om i tid så kommer du att få en räkning på det som är försenat. Behöver du hjälp med att låna om, kontakta ditt bibliotek!

Dagstidningar och tidskrifter

Vi har tills vidare tagit bort dagstidningarna. Tidskrifter finns fortfarande tillgängliga och nu kan du låna även det senaste numret av en tidskrift.

Forskarsalen och studieplatser

Forskarsalen i Eskilskällan har plats för endast en forskare i taget. Tysta läsesalen på Stadsbiblioteket är stängd och övriga sittplatser i biblioteket har tagits bort.

Det digitala biblioteket

Eftersom vi vill att du ska ha möjlighet att ta del av vårt utbud även utan att besöka biblioteket har vi ökat antalet e-böcker och e-filmer som du kan låna per vecka. Du kan nu låna fem e-böcker/e-ljudböcker per vecka (istället för tre) i vår app Biblio. Du kan även låna åtta e-filmer per månad (istället för sex) i filmstreamingtjänsten Cineasterna


Håll i, håll ut och håll avstånd. Ta hand om varandra!

 

Senast uppdaterat: 18 juni 2021