Sök

Språk

Biblioteket informerar om service och åtgärder på grund av coronaviruset

Biblioteket informerar om service och åtgärder på grund av coronaviruset

Här samlar vi viktig information om bibliotekens öppethållande, service och åtgärder med anledning av coronaviruset.

Eskilstuna kommun följer utvecklingen av coronaviruset tillsammans med berörda myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om förändringar görs i öppethållandet av biblioteken eller bibliotekens verksamhet kommer vi att informera om det. Vi uppdaterar kontinuerligt informationen på den här sidan.

Fr.o.m. 1 juni gäller inga regionala rekommendationer i Sörmland. De nationella fortsätter att gälla och ska givetvis följas. Alla har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridningen.

krisinformation.se hittar du en sammanställning av de förbud och de råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin.

Är biblioteken öppna?

De flesta av våra bibliotek har öppet, men med begränsad service och begränsat antal sittplatser. Just nu är biblioteken tyvärr inte en mötesplats.

 • Stadsbiblioteket, Torshälla bibliotek, Kjula bibliotek och Alberga bibliotek har öppet, men med begränsad service.
 • Årby bibliotek är stängt för besök, men erbjuder utlämning av reserverade böcker och bokkassar.
 • Fröslunda bibliotek är stängt, men du kan knacka på och bli insläppt om du vill låna eller lämna böcker, läsa dagstidningar samt kopiera och skanna. Biblioteket erbjuder även utlämning av reserverade böcker och bokkassar.
 • Biblioteksbussen kör enligt ordinarie turlista men erbjuder endast självservice (läs mer här).

Tänk på att pandemin inte är över och att alla du möter inte är vaccinerade, så tack för att du fortsätter hålla avstånd både till bibliotekspersonalen och till övriga besökare! ♥

Använda dator, kopiera och skriva ut på Stadsbiblioteket samt Torshälla bibliotek

Stadsbiblioteket och Torshälla bibliotek har ett begränsat antal datorer tillgängliga för besökare:

 • På Stadsbiblioteket finns tre datorer med 60 min inloggningstid och två datorer (för korta ärenden) som kan användas i 15 min.
 • På Torshälla bibliotek finns datorer med 30 min inloggningstid.

Du kan vara inloggad i sammanlagt 60 min per dag. Personalen kan tyvärr inte hjälpa till vid datorerna eller ge dig förlängd inloggningstid! Behöver du hjälp t.ex. med att göra utskrifter, ta med dig någon som kan hjälpa dig.

Vill du vara säker på att få tillgång till en dator kan du boka en tid innan du kommer till biblioteket:

Du kan endast skriva ut i A4-format, färg eller svartvitt. Vi har kopiatorer där du kan kopiera i både A4- och A3-format (färg och svartvitt), men vi kan tyvärr inte hjälpa dig att göra själva kopieringen.

Utskrifter kan även göras från egen enhet (mobil eller dator) via Princh.

Det finns just nu ingen möjlighet att skanna på biblioteket, vi rekommenderar istället att du går till Eskilstuna direkt.

Hämtning av reservationer

Brukar du hämta dina reservationer på Stadsbiblioteket eller Torshälla bibliotek? Besök biblioteket som vanligt för att hämta din reservation. Vill du inte gå in på biblioteket? När du har fått ett meddelande om att din reservation finns att hämta, kom till biblioteket och ring när du står utanför så kommer vi ut till dig med din reservation.

Brukar du hämta dina reservationer på Fröslunda bibliotek eller Årby bibliotek? När du får ett meddelande om att din reservation finns att hämta, kontakta biblioteket så kan vi överlämna reservationen utanför:

Fröslunda bibliotek

Måndagar-torsdagar 13.00 – 15.00
Telefon: 016-710 40 93
E-post: froslunda.bibliotek@eskilstuna.se

Årby bibliotek

Måndagar-onsdagar 13.30 – 17.00
Telefon: 016-710 70 39
E-post: arby.bibliotek@eskilstuna.se

Din egen bokkasse för avhämtning

Vill du låna något men inte gå in på biblioteket? Vi kan plocka ihop en kasse åt dig som du hämtar utanför istället! Gör så här:

 1. För att hämta en bokkasse utanför Stadsbiblioteket: mejla till stadsbiblioteket@eskilstuna.se, ange ditt lånekortsnummer eller personnummer.
  För att hämta en bokkasse utanför Torshälla bibliotek: ring 016-710 17 70 eller mejla till torshalla.bibliotek@eskilstuna.se.
 2. Vi kontaktar dig för att ta emot din beställning och bestämma tid för överlämning.
 3. Vi samlar ihop det du vill ha.
 4. Du hämtar din kasse utanför biblioteket vid överenskommen tidpunkt, eller ringer oss när du står utanför så kommer vi ut!

Även vissa av våra andra bibliotek erbjuder avhämtning av bokkassar, kontakta respektive bibliotek för mer information.

Färdigpackade bokkassar

Vet du inte riktigt vad du vill låna idag? Prova då en av våra färdigpackade bokpåsar! I närheten av entrén på Stadsbiblioteket finns bokpåsar för både barn och vuxna. De innehåller några utvalda böcker på ett visst tema. Du lånar böckerna som vanligt i utlåningsmaskinen och återlämnar dem i återlämningsmaskinen. Påsen lämnar du till personalen i receptionen eller på barnavdelningen. Trevlig läsning!

Hemleverans av böcker

Kan du inte lämna hemmet för att du tillhör en riskgrupp eller sitter i karantän? Vi kan leverera böcker hem till dig! Ring 016-710 25 48 eller mejla till bokenkommer@eskilstuna.se.

Låna om och reservera

För att låna om något loggar du in på Mina sidor (högst upp i högra hörnet på denna sida). Du ser alla dina lån under "Mina lån" och där kan du även låna om.

Du kan reservera något genom att först logga in på vår hemsida och sedan söka fram det du vill reservera. (Vill du ha steg-för-steg instruktioner för hur du gör? Titta på den här videon!)

Det går också bra att ringa eller skicka e-post till ditt närmaste bibliotek, både för att låna om och reservera. Du behöver alltså inte fysiskt besöka biblioteket!

Återlämning

Vill du återlämna böcker men inte gå in på biblioteket? Ta dig till biblioteket och ring 016-710 51 10, så kommer vi ut och hämtar böckerna. När biblioteket är stängt kan du återlämna böcker i inkastet till vänster om entrédörren.

Inga förseningsavgifter

Vi tar just nu inte ut några förseningsavgifter på försenade medier. Det är fortfarande viktigt att du återlämnar i tid eller gör ett omlån! Om du inte återlämnar eller lånar om i tid så kommer du att få en räkning på det som är försenat. Behöver du hjälp med att låna om, kontakta ditt bibliotek!

Dagstidningar och tidskrifter

Dagstidningar och tidskrifter finns tillgängliga att läsa på plats i biblioteket.

Forskarsalen och studieplatser

Forskarsalen i Eskilskällan har plats för endast en forskare i taget och tysta läsesalen på Stadsbiblioteket är stängd.

Bokbussen

Bokbussen erbjuder just nu endast självbetjäning. Du kan låna som vanligt i utlåningsautomaten, återlämna samt hämta reservationer. Om du har några frågor eller vill göra en reservation, kontakta biblioteksbussen@eskilstuna.se

Det digitala biblioteket

Eftersom vi vill att du ska ha möjlighet att ta del av vårt utbud även utan att besöka biblioteket har vi ökat antalet e-böcker och e-filmer som du kan låna per vecka. Du kan nu låna fem e-böcker/e-ljudböcker per vecka (istället för tre) i vår app Biblio. Du kan även låna åtta e-filmer per månad (istället för sex) i filmstreamingtjänsten Cineasterna.


Håll i, håll ut och håll avstånd. Ta hand om varandra!

 

Senast uppdaterat: 3 september 2021