Sök

Språk

sv-se en-gb
angle-left Ny i Sverige

Ny i Sverige

Vi kan hjälpa dig som är nyanländ i ett första steg att komma in i det svenska samhället.

På våra bibliotek kan du låna och få tips på språkkurser och böcker på lätt svenska. Dessutom är biblioteken mycket viktiga mötesplatser där du kan träffa och prata med andra personer och öva dig i att prata svenska.

På lättare svenska

Här kan du få tips på lättlästa böcker och lyssna till historier på en lättare och långsammare svenska. Dessa träffar brukar äga rum några gånger varje höst och vår. Titta bland våra evenemang för att hitta nästa tillfälle!

Kvinnogrupper

Vår arabisktalande bibliotekarie hjälper nyanlända kvinnor som talar arabiska att börja lära sig svenska och bidrar här med lust och motivation till lärande! Denna verksamhet är riktad till äldre nyanlända kvinnor av olika nationaliteter. Biblioteket arbetar här för att alla ska ha chansen att lära sig svenska och vi stimulerar läsning genom att tipsa om och låna ut böcker. Det är en väldigt trevlig stämning i grupperna och passar perfekt för dig som vill träffa andra kvinnor, lära dig svenska och läsa böcker!

Hösten 2020 har vi två kvinnogrupper: Kvinnolitteratur på lättläst svenska och Integration genom svensk litteratur. I gruppen Kvinnolitteratur på lättläst svenska kan du få tips på lättlästa böcker som handlar om kvinnor eller tips på böcker som skrivits av en kvinnlig författare. I gruppen Integration genom svensk litteratur kan du lära känna svensk litteratur på både svenska och arabiska. Vill du öva på svenska i en trevlig gemenskap kan du maila till Haifaa Mohrez, haifaa.mohrez@eskilstuna.se, välkommen!

Hjälp på andra språk

På Eskilstunas bibliotek finns personal som kan tala finska, ryska, litauiska, somaliska och arabiska. Om du vill få hjälp på andra språk eller få hjälp med kontakt Eskilstuna kommun så är du välkommen till kommunens kontaktcenter Eskilstuna Direkt som ligger i Värjan på Alva Myrdals gata 5.

Medier på olika språk

Biblioteken erbjuder även e-böcker, e-ljudböcker, tidskrifter, film och böcker på flera olika språk. På stadsbiblioteket finns också en stor mångspråksavdelning där du hittar litteratur på över 30 olika språk. Vi har också sagostunder för barn på olika språk.

Internationella biblioteket i Stockholm har böcker på många språk som du har möjlighet att fjärrlåna via oss.

Världens bibliotek är en digital tjänst där du kan hitta e-böcker och e-ljudböcker på flera språk.