Sök

Språk

sv-se
angle-left Ny i Sverige

Ny i Sverige

Eskilstuna stadsbibliotek och filialer kan hjälpa dig som är nyanländ i ett första steg att komma in i det svenska samhället genom aktiviteter, utbud och samhällsinformation.

På stadsbiblioteket och filialer erbjuds verktyg som stödjer språkutvecklingen. Här kan du låna och få tips på språkkurser och litteratur på lätt svenska. Dessutom är biblioteken mycket viktiga mötesplatser där du kan träffa och kommunicera med andra personer och öva dig i att prata svenska. Vi har också flera språkstimulerande aktiviteter såsom På lättare svenska och Kvinnogrupper.

På lättare svenska

Här kan du få tips på lättlästa böcker och lyssna till historier på en lättare och långsammare svenska. Dessa träffar brukar äga rum några gånger varje höst och vår. Håll utkik bland våra evenemang inför nästa tillfälle. 

Kvinnogrupper

Vår arabisktalande bibliotekarie hjälper nyanlända som talar arabiska att börja lära sig svenska och bidrar här med lust och motivation till lärande. Denna verksamhet är riktad till äldre nyanlända kvinnor av olika nationaliteter. Biblioteket arbetar här för att alla ska ha chansen att lära sig svenska och vi stimulerar läsning genom att tipsa om-och låna ut lättlästa böcker. Det är en väldigt trevlig stämning i grupperna och passar perfekt för dig som vill träffa andra kvinnor, lära dig svenska och läsa lättlästa böcker.

Hjälp på andra språk

Inom Eskilstuna Stadsbibliotek finns finsktalande, somalisktalande och arabisktalande personal. Om du vill få hjälp på andra språk eller få hjälp med kontakter med exempelvis Eskilstuna kommun eller Migrationsverket så är du välkommen till Eskilstuna direkt som är kommunens kontaktcenter och ligger i Värjan på Alva Myrdals gata 5. 

Medier på olika språk

Eskilstuna Stadsbibliotek och filialer erbjuder även e-böcker, e- ljudböcker, tidskrifter, film och böcker på flera olika språk. På stadsbiblioteket finns också en stor mångspråksavdelning där du hittar litteratur på över 30 olika språk. Vi har också sagostunder för barn på olika språk.

Internationella biblioteket i Stockholm har böcker på många språk som du har möjlighet att fjärrlåna via oss.

Världens bibliotek är en digital tjänst. Här kan du också hitta e-böcker och ljudböcker på flera språk.