Sök

Språk

sv-se en-gb
angle-left Böcker i Tuna

Böcker i Tuna

Podden bjuder in till ännu ett specialavsnitt lagom till påsk! Vi har sällskap av två av årets bästa deckarförfattare 2020, utsedda av Svenska Deckarakademin: Maria Grund och Kalle Holmqvist. Hör dem berätta om inspirationer till deras skrivande, platsers betydelse och kärleken till äldre tidningar och magasin!

Nu har säsong 2 av "Böcker i Tuna" startat - din lokala podd om litteratur, samhälle och brinnande bokfrågor.

Avsnitt 1

Med tanke på Alla Hjärtans Dag, så handlar säsongens första avsnitt om olika aspekter av sex i litteraturen. Vilka böcker har bannlysts i sedlighetens namn? Vilka är de kvinnliga huvudkaraktärer som rör sig i gråzonen mellan makt och lust, som dykt upp den senaste tiden? Och vad hittar vi när vi till slut söker efter beskrivningar av sexualitet i litteraturen som inte fokuserar på allt det där negativa och våldsamma? Det och mycket mer får vi svar på i månadens avsnitt av din lokala bokpodd från Eskilstuna Stadsbibliotek.

Lyssna här:

Avsnitt 2

8 mars till ära, så ägnar sig Louise och Vincent åt Kvinnodagens höga och låga. Det blir allt från Kitty till Judith Buthler – vi kör en genomgång av feministiska nyckeltexter, snackar feministiska hjältar och blir nostalgiska kring att läsa flickbok på flickrummet med en rosafluffig dagbokspenna i högsta hugg. Under tiden hinner vi med sidospår om vad som egentligen gömmer sig innanför de där röda och gröna ryggarna på B. Wahlströms ungdomsböcker, hemmafru-poesi och vampyrer.

Lyssna här:

Månadens litterära Eskilstunamöte SPECIAL: Intervju med Robert Åsbacka

Vi bjuder på ett specialavsnitt där vi får besök av Eskilstunaförfattaren Robert Åsbacka, intervjuad av Irène Karlbom Häll, Region Sörmlands litteraturutvecklare. Robert Åsbacka har fått flera litterära priser både i Sverige och Finland, och är aktuell med boken "Kistmakarna" som utspelar sig i Eskilstuna. Följ med ner i de djupa fåtöljerna i antikvariatet Boklabyrinten i ett spännande samtal om hans författarskap!

Lyssna här:

PÅSKEKRIM-SPECIAL: Intervju med Maria Grund och Kalle Holmqvist

BÖCKER I TUNA bjuder in till ännu ett specialavsnitt lagom till påsk. Vi har den stora äran att ha sällskap av två av årets bästa deckarförfattare 2020, utsedda av Svenska Deckarakademin. Maria Grund blev korad Årets bästa debutant med sin bok "Dödssynden", och Kalle Holmqvists bok "Det går en mördare lös – en historia från 1721" vann priset Spårhunden för årets bästa deckare för barn och unga. Hör dem bli intervjuade av bibliotekarien Anna-Lena om bland annat inspirationer till deras skrivande, platsers betydelse och kärleken till äldre tidningar och magasin, i ett riktigt spännande avsnitt.

Lyssna här: