Böcker i Tuna
PÅSKEKRIM-SPECIAL: Intervju med Åsa Larsson och Ulf Kvensler
Det är påsk och deckardags! Under Deckardagarna 2022 gick debutantpriset till Ulf Kvensler och hans bok "Sarek". Biblioteket delade också ut sitt egna pris för andra gången, "Eskilstuna biblioteks pris för mest utlånade deckaren", som gick till Åsa Larsson för "Fädernas missgärningar".
Deckarbibliotekarie Anna-Lena kopplade upp sig med Åsa och Ulf för ett spännande samtal om skrivande och deckarläsning!
Lyssna här:
- Avsnittet publiceras 7 april på bl.a. Spotify och Apple Podcast.
SKRÄCKSPECIAL
Skräckvecka på Stadsbiblioteket! 💀🖤 Camilla, Carita och Louise ger er några fasligt läskiga boktips, både för barn och vuxna. Camilla berättar också om ett riktigt skrämmande och spöklikt äventyr som hon själv varit med om... Dessutom får du tre rykande färska skräcktips av författaren Mats Strandberg!
Lyssna här:
PÅSKEKRIM-SPECIAL: Intervju med Sara Strömberg och Hans Rosenfeldt
Under Deckarfestivalen 2021 vann Sara Strömberg debutantpriset för sin bok "Sly". Biblioteket delade också ut ett eget pris för första gången: "Eskilstuna biblioteks pris för mest utlånade deckaren", vilket enligt topplistestatistiken gick till Hans Rosenfeldt för sin bok "Vargasommar". Vår deckarbibliotekarie Anna-Lena kopplade upp sig med Sara och Hans för ett riktigt givande samtal om deckare, både på tv och som bok! Hur går det till när de skriver sina historier? Och vilka är de kvinnliga protagonisterna i deras deckare?
Lyssna här:
Specialavsnitt: Regnbågsböcker
Vi firar att Stadsbiblioteket ÄNTLIGEN har fått en Regnbågshylla fylld av HBTQIA-böcker! Vår barn och unga-expert Hedvig tipsar om unga regnbågsböcker, och Vincent tipsar om böcker från hyllan för de som är lite äldre. Kom jättegärna med förslag på hur just du vill att hyllan ska utformas och utvecklas!
Lyssna här:
Specialavsnitt: Två fans om fanfiction
Böcker i Tuna gästas av veteran-fanet Malin från Stadsbiblioteket i ett samtal om fanfictionläsning och fandom. Hur har internets utveckling påverkat våra sätt att vara fans på? På vilka sätt skiljer sig fanfiction från vanlig litteratur? Och hur tar man egentligen fan-relaterade ord i munnen som man har läst tusentals gånger men aldrig någonsin uttalat högt? Välkommen att lyssna på detta personliga avsnitt för att få svar på dina frågor och mycket mer!
Lyssna här:
Avsnitt 4
Sommarvärmen hälsar pridemånaden juni välkommen! 52 år har passerat sedan Stonewall-upproret, den första prideparaden. Stadsbiblioteket jobbar för fullt med att sammanställa en regnbågshylla, och din lokala bokpodd kommer denna månad bland annat att bjuda på regnbågsboktips, en personlig recension av den lesbiska, könsöverskridande klassikern "Stone Butch Blues" av Leslie Feinberg och en diskussion om bibliotekens roll i allmänhet när det gäller demokrati och inkludering av HBTQIA+personer. Regnbågsflaggans ande vajar över Stadsbiblioteket, denna månad lite stoltare än vanligt.
We're here! We're Queer! Get used to it! 🌈
Lyssna här:
Avsnitt 3
Aprils poddavsnitt handlar om finkultur och fulkultur. Om God och Dålig litteratur. Om Nobel-pristagare vs. deckare vs. fanfiction, om att ha guilty pleasures och om att skämmas över sin icke-existerande lust till vissa sorters böcker. Det är också ett avsnitt inte minst om vår kärlek till de stora läsupplevelserna. Följ med in till biktbåset i ett avsnitt från kiosklitteraturens nedersta hylla!
Lyssna här:
PÅSKEKRIM-SPECIAL: Intervju med Maria Grund och Kalle Holmqvist
Vi bjuder in till ännu ett specialavsnitt lagom till påsk. Vi har den stora äran att ha sällskap av två av årets bästa deckarförfattare 2020, utsedda av Svenska Deckarakademin. Maria Grund blev korad Årets bästa debutant med sin bok "Dödssynden" och Kalle Holmqvists bok "Det går en mördare lös – en historia från 1721" vann priset Spårhunden för årets bästa deckare för barn och unga. Hör dem bli intervjuade av bibliotekarien Anna-Lena om bland annat inspirationer till deras skrivande, platsers betydelse och kärleken till äldre tidningar och magasin, i ett riktigt spännande avsnitt.
Lyssna här:
Månadens litterära Eskilstunamöte SPECIAL: Intervju med Robert Åsbacka
Vi bjuder på ett specialavsnitt där vi får besök av Eskilstunaförfattaren Robert Åsbacka, intervjuad av Irène Karlbom Häll, Region Sörmlands litteraturutvecklare. Robert Åsbacka har fått flera litterära priser både i Sverige och Finland, och är aktuell med boken "Kistmakarna" som utspelar sig i Eskilstuna. Följ med ner i de djupa fåtöljerna i antikvariatet Boklabyrinten i ett spännande samtal om hans författarskap!
Lyssna här:
Avsnitt 2
8 mars till ära så ägnar sig Louise och Vincent åt Kvinnodagens höga och låga. Det blir allt från Kitty till Judith Buthler – vi kör en genomgång av feministiska nyckeltexter, snackar feministiska hjältar och blir nostalgiska kring att läsa flickbok på flickrummet med en rosafluffig dagbokspenna i högsta hugg. Under tiden hinner vi med sidospår om vad som egentligen gömmer sig innanför de där röda och gröna ryggarna på B. Wahlströms ungdomsböcker, hemmafru-poesi och vampyrer.
Lyssna här:
Avsnitt 1
Med tanke på Alla Hjärtans Dag så handlar säsongens första avsnitt om olika aspekter av sex i litteraturen. Vilka böcker har bannlysts i sedlighetens namn? Vilka är de kvinnliga huvudkaraktärer som rör sig i gråzonen mellan makt och lust, som dykt upp den senaste tiden? Och vad hittar vi när vi till slut söker efter beskrivningar av sexualitet i litteraturen som inte fokuserar på allt det där negativa och våldsamma? Det och mycket mer får vi svar på i månadens avsnitt av din lokala bokpodd från Eskilstuna bibliotek.