Besökarens guide till 221B Baker Street

En rekonstruktion av Mr. Sherlock Holmes  och Dr. Watsons berömda bostad. Byggd av Ted Bergman, ingår i Svenska Deckarakademins samlingar och är deponerad på Eskilstuna Stadsbibliotek och Svenska Deckarbiblioteket. 


© text: Ted Bergman 2007, foto: Martin Bergman

 

Platsen är London. Tiden är 1890. I Buckingham Palace har drottning Victoria nyligen firat femtioårsjubileum som regent.  Det enorma brittiska imperiet står på sin höjdpunkt. I den fascinerande, myllrande världshuvudstaden lever en befolkning på över fem millioner. Om denna intressanta epok kan man läsa i Sir Arthur Conan Doyles sextio berättelser om mästerdetektiven Sherlock Holmes. 

I min modell, konstruerad i den engelska skalan 1:12 (en tum till en fot), har jag sökt återskapa bostadens ombonade helhet där varje föremål har sin mening och självklara närvaro. Det är i detta legendariska, trygga vardagsrum som så många av de spännande äventyren tar sin början och där läsaren — innesluten i gemenskapen — får lyssna till Mr. Sherlock Holmes avslöjanden inför den hängivne vännen Dr. John H Watson. Låt oss ta en rundvandring.

GROUND FLOOR

Vid entrén, i the lower hall, står en packlår på golvet. Bland sågspånen ses huvudet på en byst sticka upp. Om den bysten och om fem andra identisk lika kan man läsa i äventyret The Six Napoleons där Dr. Watson även beskriver hur en av husets ”skräpkammare” fyllts upp med årgångar av gamla dagstidningar. Genom öppningen till the lumber room skymtar några av tidningsbuntarna.

På väggen sitter ett kopparstick föreställande en hansom cab, den eleganta, tvåhjuliga typ av hästdroska i vilken Mr. Holmes snabbt och smidigt kunde ta sig fram i den täta Londontrafiken. 

Vid foten av trappan syns ett paraplyställ, sannolikt hemfört av Dr. Watson från krigstjänsten i Afganistan. 

Korridoren rakt fram leder till köket. Porträttet av Robert Burns på väggen får uppfattas som en tribut till Mrs. Hudsons skotska härkomst. 

Genom dörren till höger kommer vi in i Mrs. Hudsons privata sitting-room och når genom nästa dörr även hennes bedroom. Sängen är täckt med ett rustikt lapptäcke och på väggen ovanför ses ett porträtt av Queen Victoria.

Men låt oss återvända till hallen och stiga uppför den berömda trappa där så många förtvivlade klienter före oss gått. ”Jag vet att det är sjutton trappsteg, därför att jag både sett och observerat” säger Mr. Holmes i äventyret A Scandal in Bohemia. Det är en nyckelreplik, inte bara till betraktarens uppfattning av bostaden utan även till förståelsen av Mr. Holmes egen person.

FIRST FLOOR


Vi står nu i korridoren på the first floor landing varifrån dörrar leder in både till Mr. Holmes bedroom och till vardagsrummet (the sitting-room). 

Sovrummet är utformat med särskild hänsyn till att Dr Watson i äventyret The Dying Detective måste kunna hålla sig dold bakom huvudänden på Holmes säng för att undgå upptäckt av den illvillige Mr. Culverton Smith. 

På en krok bredvid den öppna spisen hänger Holmes boxningshandskar. Vi vet från äventyren The Yellow Face och The Sign of Four att Dr. Watson ansåg Holmes som en av de styvaste boxare han sett. Holmes hade börjat boxas redan under sin tid på college och hade senare bl a gått tre ronder mot prisboxaren McMurdo i en offentlig välgörenhetsmatch (The Sign of Four).

Placerad uppe på spisen ser vi den blindlykta, s k bull’s eye, som Holmes använde vid det dramatiska infångandet av den smarte ädlingen John Clay i kassavalvet hos The City and Suburban Bank i äventyret The Red-Headed League.

I äventyret The Musgrave Ritual berättar Dr. Watson om hur deras gemensamma våning sakta fylldes av reliker från brottsfall som Holmes varit med om. Det är därför knappast förvånande att på spiselfrisen finna den gula kartongen med två avskurna öron i grovt salt som ett minne från äventyret The Cardboard Box samt ett etui med en imitation av den stulna ädelstenen i äventyret The Blue Carbuncle — en tacksam gest från the Countess of Morcar. Där ligger även ett exemplar av. Dr Watsons debutbok A Study in Scarlet.

Av äventyret The Dying Detective framgår att Holmes på sin sovrumsvägg satt upp porträtt av beryktade förbrytare. Från vänster ser vi här William Palmer och Edward Pritchard, ”två läkare på avvägar” och bredvid dem Charlie Peace, ”min gamle vän” som Holmes kallade honom.

På det halvrunda bordet närmast dörren ligger Mr. Holmes berömda mössa tillsammans med de handbojor han använde i äventyret A Study in Scarlet samt den lilla trälåda med byggklotsar som visade sig så viktig för utredningen i äventyret The Man with the Twisted Lip.

Jag hyser dessutom misstanken att lådan med monterade fjärilar på väggen har anknytning till äventyret The Hound of the Baskervilles och härrör från den samvetslöse mördaren och entomologen Jack Stapletons samlingar. I varje fall är det dennes favoritfjäril Cyclopides som syns nedtill i mitten.

På dörren som leder till the sitting room har Holmes hängt sin dressing-gown — morgonrocken vars färg med tiden kom att degenerera från blå till lila och slutligen musgrå och vilken bl a omtalas i de intrikata äventyren The Empty House och The Bruce-Partington Plans.

THE SITTING ROOM

Vi stiger nu ned för de två trappsteg som förbinder Mr. Holmes sovrum med the sitting room. 

På väggen närmast dörren ses en akvarell av galopphästen Silver Blaze känd från äventyret med samma namn.

På sideboardet står en gasogene, den sifon som nämns i äventyret A Scandal in Bohemia samt en skål med apelsiner. Vi minns hur Holmes i äventyret The Five Orange Pips hämtar en apelsin från serveringsbordet, sliter itu den och klämmer ut fem kärnor som han stoppar i ett adresserat kuvert.

Vid väggen i fonden står Dr. Watsons skrivbord och bredvid, bakom dörren, hänger Mr. Holmes ytterrock uppsydd i mönstret Hound tooth. Ovanpå väggbokhyllan med medicinsk litteratur har Watson placerat ett oinramat porträtt av Henry Ward Beecher och till höger därom hänger en bild av General Gordon, hjälten från Khartoum. Porträtten av dessa bägge celebriteter från tiden, nämns i äventyret The Cardboard Box. På skrivbordet, vid sidan av Watsons manuskript, ligger det fickur han ärvt efter sin bror och som Mr.Holmes med så häpnadsväckande resultat examinerar i The Sign of Four. På bordet står även Watsons läkarväska redo.


Vid fondväggen står det stora bokskåpet. Genom glasdörren syns överst till vänster fyra blå böcker med guldtryck på ryggen. Det är bundna årgångar av The Strand Magazine, den tidskrift i vilken Dr. Watsons historier om Mr. Holmes började publiceras år 1891.

Längs samma vägg står även Holmes läderklädda, tagelstoppade schäslong, the settee, i vilken han dagligen läste Londontidningarna och klippte ut notiser. Runt om på golvet ligger tidningar hopskrynklade. Vi minns även hur Holmes i äventyret The Blue Carbuncle halvliggande på schäslongen med sitt förstoringsglas examinerar det illa åtgångna plommonstop som stadsbudet Peterson hade funnit på gatan. Bredvid sig på väggen har Holmes ett ställ med favoritpipor och snett ovanför hänger en ställning med promenadkäppar däribland en s k Penang Lawyer — blyfylld att användas vid försvar. Över soffan hänger porträtten av de tre violinister som Holmes mest beundrade, Paganini, Neruda och Sarasate. Och högst upp på väggen syns kulhålen i tapeten från det tillfälle när mästerdetektiven i ett anfall av rojalistisk yra med pistol prickade in initialerna V R (Victoria Regina). I soffan ser vi även Holmes egen Stradivarius-violin, ett exempellöst fynd för femtiofem shillings hos en pantlånare på Tottenham Court Road (The Cardboard Box).

Inne i hörnet står Mr.Holmes arkivhurts och i bokhyllan på väggen ovanför syns de röda albumen med tidningsklipp, the Commonplace books, vilka han så ofta refererar till. I en flaska ovanpå hyllan syns den farliga träskhuggormen från Indien (The Speckled Band), nu oskadliggjord och konserverad i sprit. 

I ett mässingsställ på golvet står den eldgaffel som den ursinnige Dr.Grimesby Roylott hotfullt böjde ihop i äventyret The Speckled Band, men som Holmes leende åter rätade ut med ett enda ryck. 

På spiselfrisen, the mantelpiece, syns det kabinettsfoto av Irene Adler som den äventyrliga operasångerskan själv skänkte till Holmes i A Scandal in Bohemia. Hon var den enda kvinna som överlistat Mr. Holmes och han omnämnde henne alltid som the woman. På frisen av trä har Holmes med en kniv naglat fast sina ännu ej besvarade brev (The Musgrave Ritual). Där syns även den klocka som nämns i äventyret Thor Bridge och porträttet av Queen Victoria som drottningen förlänade Holmes i äventyret The Bruce-Partington Plans.

På sidan av spisen hänger den persiska toffel i vilken Holmes förvarade sin piptobak (The Naval Treaty) och lutad mot väggen står den hullingförsedda harpun som genomborrade och dödade den pensionerade sjökaptenen Black Peter i historien med samma namn. 

Och så kommer vi till det syrafläckade bord där Holmes utförde sina illaluktande kemiska experiment. Där står hans mikroskop, omnämnt i äventyret Shoscombe Old Place och hans retort för destillering samt bunsenbrännaren som vi minns från The Naval Treaty. Och på en av flaskorna i vägghyllan ovanför läser vi den kemiska beteckningen för bariumsulfat omnämnt i A Case of Identity.

Under det indiska rökbordet ligger den björnskinnsfäll på vilken den pompöse Dr. Thorneycroft Huxtable vanmäktigt segnade ned i äventyret The Priory School. Och på armstödet till korgstolen, omnämnd i The Noble Bachelor (”Please take the basket chair”), ligger ett exemplar av tidningen Police News. Förstasidan upptas av Jack the Rippers senaste, fasaväckande mord.

Framför spisen står en bärbar kolbox. I den har mr. Holmes placerat en låda med cigarrer.


På matbordet av mahogny i rummets mitt, beskrivet i äventyret The Noble Bachelor, står frukosten framdukad. Vid Mr. Holmes plats närmast oss ser vi hans legendariska förstoringsglas. Det kommer säkert till användning när han närmare undersöker det brev som där väntar honom. 

Vid bordets bortre ända står en silverkarott med lock. I karotten ligger en grå pappersrulle. Det är det hemliga flott-traktatet som i äventyret The Naval Treaty föranledde den olycklige UD-tjänstemannen Percy Phelps att skrika av glädje när han lyfte på locket.

© text: Ted Bergman 2007, foto: Martin Bergman

Om Ted Bergman

Ted Bergman, född 1928, valdes 1974 till hedersledamot i Svenska Deckarakademin. Sir Arthur Conan Doyles berättelser om Sherlock Holmes tillhörde Bergmans specialintresse vilket lett till att han byggt denna skalenliga modell av 221B Baker Street. Modellen ingår i Svenska Deckarakademins samlingar och är deponerad på Eskilstuna Stadsbibliotek och Svenska Deckarbiblioteket. Ted Bergman avled i oktober 2017.

Källa: Svenska Deckarakademin 

Kontakt

   
svdbiblioteket@
eskilstuna.se
   
 

Besöksadress
Kriebsensgatan 4
632 20 Eskilstuna

Postadress
Box 17
631 02 Eskilstuna

Sök i samlingarna

Sök i Svenska Deckarbibliotekets samlingar
(OBS! Dessa böcker är inte till utlån)

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Facebook
 Bloggar
 YouTube
 Twitter

 

Kontakt

Kontakta oss
Tyck till om sidan
Inköpsförslag
Fjärrlån
Personal
Presskontakter

 

 

Om oss

Vår verksamhet
Organisation
Historik
Vi som jobbar här
Lässatsningen

 

Om webbplatsen

Användaravtal
Anpassa webbplatsen
Hantering av personuppgifter
Cookies

Eskilstuna kommun | Eskilstuna stadsbibliotek, Box 17, 631 02 Eskilstuna | Besöksadress: Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna 
Telefon: 016-710 51 10 | E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
 
     

Mina sidor / Logga in

Eskilstuna kommun

 
 
  • Om webbplatsen
  • A–Ö
  • Webbkarta

Logga ut/in