100-listan

3-6 år

 

Bilderbokens värld


Det finns många bilderböcker på biblioteket. En del är indelade i olika teman, och andra är uppställda efter författarens efternamn. Det finns också så kallade titta-lyssna-böcker, där barnen kan titta på bilderna i boken och samtidigt lyssna på en inläsning av sagan.

Bilderböcker på olika språk 

Självklart har biblioteket bilderböcker på många olika språk. Saknar du något språk? Fråga personalen; vi har många fler böcker än de som får plats på hyllorna. 

Tvillingböcker

Tvillingböcker, böcker på två parallella språk, finns bland bilderböcker på olika språk.


Ljudböcker

Vill du hellre lyssna på historien än läsa den? Vi har ljudböcker på både CD-skiva och MP3. Du kan även ladda ner ljudböcker direkt till din mobil eller dator via bibliotekets webbplats. 

Boktips

Här får du boktips från bibliotekets personal. Om du är på biblioteket kan du alltid fråga personalen om du vill ha tips på böcker. 
 

Bilderbokpåsar

Låna hem en påse fylld med utvalda böcker! I röda påsar har vi samlat sju bilderböcker som du kan låna hem direkt. På så sätt kan du och ditt barn snabbt och enkelt låna hem böcker och dessutom hitta nya favoriter. Kanske för att läsa en bok om dagen i en vecka? Eller perfekt för vab-dagar? Påsarna finns på svenska, engelska, spanska och finska. 


100-listan

I ett färgglatt häfte har vi valt ut 100 bra böcker, från olika delar av världen, från olika tider och om olika ämnen. Häftet erbjuder även enkla tips och möjlighet att prata om böckerna tillsammans med ditt barn. När ni läst 10, 50 och 100 böcker är ni välkomna till biblioteket för att hämta ut små presenter.
Läs mer och ladda ner 100-listan


Tusen sagors rum

Varje vår och höst byter rummet skepnad, med ett nytt tema och nya böcker. Välkommen!


 

Flanotavla

Här kan barnen bygga sin egen berättelse av bilder från kända sagor. Ändra sagan som du vill , gör ett nytt slut, eller skapa en hel ny saga!


Lättfakta

Här har vi samlat enkla faktaböcker med många bilder, som även de små barnen kan läsa. Här finns böcker om djur och jorden, rymden, sport och mycket mer.


Musik

Vi har många musikskivor på biblioteket, både som enskilda skivor, och inuti böcker med noter, texter dikter och ramsor. 


Bokrecept - språkhjälp för barn

Eskilstuna stadsbibliotek ingår i ett projekt där Länsbibliotek Sörmland, folkbiblioteken i Sörmland, logopeder och specialpedagoger samverkar för att hjälpa och stötta barn med försenad språkutveckling. Barnavårdscentralen träffar alla barn i 2,5-årsåldern för språkscreening. Om BVC-sköterskan upptäcker en språkstörning hos ett barn så slussas barnet vidare till logoped för språkträning.

Logopeden skriver ut ett bokrecept där det framgår vilken typ av språkfärdighet som barnet behöver förstärka. Sedan lämnas bokreceptet till biblioteket av vårdnadshavaren och bibliotekarien ser till att barnet får böcker som lämpar sig för den typ av språkfärdighet som barnet behöver förbättra.

Bokrecept kan ses som ett komplement till det mer traditionella träningsmaterial som barn och föräldrar vanligtvis får ta del av. Böcker på recept erbjuder en mer varierad träning och dessutom etableras en tidig kontakt mellan familjer och bibliotek samt mellan barn och bokläsning.


Synpunkt från en förälder som uttryckte glädje över att ha hittat till biblioteket tack vare böcker på recept:

”Jag är så glad för att min son som är 4 år äntligen vill att jag ska läsa för honom. Tidigare har han inte alls varit intresserad av böcker, men sen han fick bokrecept har han börjat prata massor och vill att jag ska läsa för honom hela tiden.”

Här kan du läsa mer om bokrecept

Boktips

431503
Av: Rottböll, Grethe
Av: Adbåge, Lisen
393239
Av: Donaldson, Julia
Av: Scheffler, Axel
35375
Av: Rørvik, Bjørn F.
Av: Moursund, Gry
188596
Av: Anderson, Lena

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Facebook
 Bloggar
 YouTube
 Twitter

 

Kontakt

Kontakta oss
Tyck till om sidan
Inköpsförslag
Fjärrlån
Personal
Presskontakter

 

 

Om oss

Vår verksamhet
Organisation
Historik
Vi som jobbar här
Lässatsningen

 

Om webbplatsen

Användaravtal
Anpassa webbplatsen
Hantering av personuppgifter
Cookies

Eskilstuna kommun | Eskilstuna stadsbibliotek, Box 17, 631 02 Eskilstuna | Besöksadress: Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna 
Telefon: 016-710 51 10 | E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
 
     

Mina sidor / Logga in

Eskilstuna kommun

 
 
  • Om webbplatsen
  • A–Ö
  • Webbkarta

Logga ut/in