Att läsa på olika sätt Att läsa på olika sätt

På biblioteket finns böcker som kan läsas med ögon, öron eller fingertoppar. Alla barn behöver få tillgång till böcker för språkstimulans och upplevelseläsning oavsett på vilket sätt de läser.

Äppelhyllan

Äppelhyllan innehåller medier för och om barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Följande finns att låna i Äppelhyllan:

• Talböcker: inlästa böcker för den som ha svårt att läsa tryckt text. Läs mer om talböcker längre ner på sidan.
• Bok & Daisy: tryckt bok och talbok för att läsa och lyssna samtidigt.
• Teckenspråk: teckenspråket är de dövas första språk. Det är visuellt och saknar skriven form. Sagor, berättelser och sånger finns på DVD.
 Böcker med tecken som stöd (TAKK): tecken som stöd används tillsammans med talat språk.
• Babytecken: tecken att använda för att kommunicera med barn innan de börjar tala. Bra för alla, oavsett om barnet har hörselnedsättning eller inte.
• Punktskriftsböcker: punktskrift är de synskadades skriftspråk. Det består av punkter präglade på speciellt papper som man läser med fingrarna. Det finns olika sorters punktskriftsböcker för olika läsares behov, t e x interfolierade böcker, bredvidböcker och punktskrift.
• Taktila bilderböcker: böcker gjorda för att läsas med fingrarna. Innehåller bilder gjorda i olika material att känna på samt punktskrift.
• Pictogram: grafiskt symbolspråk med bilder i vitt mot svart bakgrund som gör så att orden blir lättare att förstå. Pictogram är till för den som behöver kommunicera med bilder.
 Bliss: bildspråk med symboler istället för ord och bokstäver som kan användas av den som inte har ett talspråk.
 Fakta om olika funktionsnedsättningar
• Pedagogiska dataspel
• Språkutvecklande spel
 Sång och musik
• Böcker för språkträning av specifika språkljud: för barn med språk-, tal- och kommunikationssvårigheter
• Teckenspråkskurser
• Spel: i nära anslutning till Äppelhyllan finns också en dator med olika spel för upplevelse och träning.

Tipsa oss gärna om ni saknar något i Äppelhyllan!

Talböcker

Du som har svårt att läsa tryckt text har rätt att låna talböcker. Vad är en talbok? En talbok är en helt vanlig bok inläst på en ljudfil och finns både i digital form och i fysisk form på daisyskiva. På biblioteket kan du även låna Bok & Daisy, en bok med talbok som du kan läsa och lyssna på samtidigt. Endast den som har ett läshinder får låna talböcker, till skillnad från ljudböcker som alla får låna. Talböcker finns för både barn, ungdomar och vuxna och du kan låna båda skön- och facklitteratur. Om en bok du vill läsa inte finns som talbok, säg till oss på biblioteket så skickar vi ett inläsningsförslag.

Egen nedladdning av talböcker

För att själv kunna ladda ner och lyssna på talböcker i din dator, smartphone eller surfplatta måste du skaffa en inloggning till Legimus från biblioteket. Vi bokar gärna en tid med dig då vi registererar dig för egen nedladdning och visar hur du gör för att ladda ner. Det brukar ta ungefär 30 minuter. Du får gärna ta med dig din egen smartphone, surfplatta eller bärbara dator. På stadsbiblioteket kan du gratis koppla upp dig på bibliotekets trådlösa nätverk för att komma åt internet och Legimus.

Länkar

Via dessa länkar kan du läsa mer om Äppelhyllan på Barnens bibliotek, om talböcker för barn på Legimus, om punktskriftsböcker för barn på Legimus och om hur du som pedagog kan visa talböcker via ett demokonto på Legimus. Via dessa länkar kan du se vad vi på biblioteket erbjuder för talböcker och punktskriftsböcker.

Här kan du läsa Äppelhyllans informationsblad för 2015

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Bloggar