populära e-böcker

425138
Av: Granér, Rolf
Av: Knutsson, Maria
421076
Av: Erikson, Thomas
483704
Av: Lagercrantz, David
478887
Av: Grebe, Camilla

Biblioteket rekommenderar

462077
Av: Orrenius, Niklas
423131
Av: Söderberg, Hjalmar
420757
Av: Eklund, Sigge
424440
Av: Svensson, Amanda

Personalen tipsar

Visste du att många av våra böcker även finns som e-böcker? Ladda ner direkt från vår webbsida och läs i din surf- eller läsplatta, mobil eller datorn. Här nedan listar vi några av personalens favoriter.    

Här finns information till dig som vill komma igång med e-böcker.

      

Allt att förlora av Sabine Durrant 

När den framgångsrika programledaren Gaby Mortimer är ute på sin vanliga joggingrunda tidigt på morgonen hittar hon en död kvinna i parken. Hennes perfekta liv slås i spillror när hon blir misstänkt för mordet.  Hon släpps fri i brist på bevis men hur skall hon bevisa sin oskuld? Till sin hjälp tar Gaby en frilandsjournalist (som i utbyte skall få en exklusiv intervju) men allt mer tyder på att hon är skyldig. Varför finns det samma ovanliga jord i den dödas lägenhet som i Gabys trädgård?
 
Det här är en spännande och bok med överraskningar som man sträckläser. 
 

Boktips av Synnöve Hansen

      

De våra : en kriminalistisk roman av Lars Andersson 

Den här är en skildring av Karlstad och Värmland under våren 1944. Ett mord har begåtts i gränstrakterna till Norge. Den unge kriminalöverkonstapeln Leonard Ringer får i uppdrag av den legendariske kriminologen Harry Söderman ("Revolver-Harry", grundaren av Statens Kriminaltekniska Anstalt) att undersöka fallet.
 
Det blir en myllrande skildring av fakta och fiction i slutskedet av kriget. Dubbelspioner, flyktingar, flyktingläger, upprättandet av en norsk polisstyrka som skall bistå vid befrielsen av Norge. Med hjälp av skallmätning pågår en rikstäckande utredning som skall fastställa om "tattare" är en ras. Leonard Ringer får i samband med utredningen besöka Uppsala rasbiologiska institut och även söka i sitt förflutna.
 

Boktips av Synnöve Hansen

      

Gökens rop och Silkesmasken av Robert Gaibraith 

Brittiska deckare är ofta annorlunda jämfört med amerikanska och här får vi följa privatdetektiven Cormoran Strike, en enbent Afghanistanveteran och hans assistent Robin. Böckerna är lite långsamma ibland, men handlingen är spännande och jag gillar personbeskrivningarna. Författarnamnet är en pseudonym, mer känd är författaren under sitt riktiga namn J.K. Rowlings.
 

Boktips av Yvonne Larsson

      

Än skyddar natten av Anna Lihammer

Handlingen utspelar sig 1935, och det hela börjar med ett mord vid Sigurdsristningen utanför Eskilstuna. Kommissarie Carl Hell vid svenska statspolisen kallas dit och vägrar precis som förra gången att samarbeta med någon annan än polissyster Maria Gustavsson. Då den mördade visar sig vara en tysk journalist lägger sig tyska statstjänstemän i utredningen. Det är en tid då krigshotet växer sig starkare och de tyska Nürnberglagarna påverkar händelserna även i Sverige. Anna Lihammer har gjort en mycket bra uppföljare till sin förra deckare Medan mörkret faller
 

Boktips av Yvonne Larsson

      

Den bittra pajens sötma : en Flavia de Luce-deckare av Alan Bradley

Den här deckaren har en mycket ung hjältinna, den 11-åriga Flavia de Luce. Hon bor tillsammans med sin far och två äldre odrägliga (i hennes tycke) systrar på en nedgången herrgård. Sommaren 1950 händer det konstiga saker – på tröskeln till huset hittas en död fågel med ett frimärke spetsat på näbben. Som om detta inte vore nog hittar Flavia en döende man i grönsakslandet. Flavia tror genast att mannen har blivit förgiftad och eftersom hon har ett brinnande intresse för kemi börjar hon genast nysta i fallet. Det här är en mysdeckare av största rang och om man gillar Agatha Christie är detta ett måste.
 

Boktips av Synnöve Hansen

      

Askungar av Kristina Ohlsson

Jag vill tipsa om Kristina Ohlssons fem deckare om Fredrika Bergman, civilanställd brottsutredare vid Stockholmspolisen.
Det är olika stil på de fem böckerna trots att huvudpersonerna är desamma men jag gillar den variationen. En gemensam nämnare är ondska och ibland tycker jag det blir väl obehagligt men det är lätt att bli engagerad i historierna.
 

Boktips av Lotten Hulldin

      

Rosengädda nästa av Emma Hamberg 

Det här är en berättelse om några udda människor som möts av en slump vilket förändrar deras liv. Den udda och ensamma trettonåriga Bror lurar sina föräldrar att han skall på ett seglarläger men åker istället till Stockholm för att träffa levnadskonstnären och djurräddaren Jane som han läst om i en tidning. Tessan en trettioårig tjej lämnar sin slöa sambo och sitt trista jobb i en grillkiosk och råkar också hamna hos Jane. När Jane ärver sitt barndomshem i Rosengädda, en liten ort vid Vänerns strand i Västergötland reser de alla dit.
 
Detta är den första delen av tre feel good-romaner. De övriga titlarna är: Larma, släcka, rädda i Rosengädda och Vårjakt i Rosengädda
 

Boktips av Synnöve Hansen

      

Aniara av Knut Larsson

Serietecknaren Knut Larsson har förvandlat Harry Martinssons stora diktverk Aniara till tecknad serie och väcker rymdeposet till liv i utmanande och skarpa svartvita teckningar, varvade med Martinssons texter. Här får en se rymdskeppet Aniara lyfta från den förstörda planeten Jorden, pressas att göra en gir i världsrymden och förlora sig i mänsklighetens glömska. Inuti rymdskeppet frodas "vlamm och gondel", orgier blandade med diktatorisk underkastelse. Den som läst originalet har mycket att känna igen sig i, men får också nya upplevelser genom Larssons teckningar.

Boktips av Helena Reinedahl

      

Beckomberga - ode till min familj av Sara Stridsberg

Jag vill tipsa om Sara Stridsbergs roman Beckomberga - ode till min familj som belönades med årets Aniarapris. Boken nominerades också till Augustpriset 2014 och har tidigare i år även fått EU:s litteraturpris och Samfundet De Nios pris.

Boken handlar om Jimmie Darling som tillbringar en stor del av sitt vuxna liv på Beckomberga mentalsjukhus och berättarrösten tillhör hans dotter Jackie. Man kan säga att boken handlar om galenskap men lika mycket om samhällets syn på galenskap.      

Precis som Stridsbergs tidigare romaner (och då tänker jag framförallt på Drömfakulteten som är en av mina absoluta favoriter) så är de otroligt stämningsfullt skildrade. Med språket så målar hon drömmande, vemodiga och magiska tavlor. 

Boktips av Susanne Petersson

  

Vi bara lyder av Roland Paulsen

Vi bara lyder är en humoristisk och avslöjande studie av Sveriges minst omtyckta myndighet; Arbetsförmedlingen. Det är också en undersökning av hur tjänstemännen klarar av att följa det mer eller mindre absurda regelverket. Arbetslinjen, det är det som gäller- till varje pris, även när 40 000 lediga jobb ska matcha 400 000 arbetssökande.
 
Nio av tio hittar jobb på andra sätt än genom Arbetsförmedlingen. Man kan fråga sig vad det är den egentligen gör; vad händer med de 72 miljarderna i omsättning – en summa som motsvarar tio miljarder mer än statens utgifter för vård och omsorg? Läs om Arbetsförmedlingen som skulle förmedla jobb men som istället blivit en disciplinär instans. Men Roland Paulsens har en lösning...
 

Boktips av Marianne Tabermann

 

  

Herr Isakowitz skatt av Danny Wattin 

Fantastisk bok med både allvar och humor. Historia blandas med nutid när Danny Wattin berättar om resan till Polen han gjorde tillsammans med sin pappa och sin äldste son. De reste för att hitta skatten hans farfars far grävt ner. Med den här boken får man både skratt och allvar. Läs den!
 
Boktips av Yvonne Larsson
  

Mot ljuset av Elin Boardy

Romanen handlar om den unga kvinnan Ellys utveckling. Handlingen utspelar sig i Malaysia strax efter andra världskriget. I en koloni bland andra västerlänningar där bla hennes egen nygifta syster ingår, upplever hon sin första stormande kärlek. Samtidigt som det koloniserade Malaysia står inför sin upplösning.

Boktips av Ann Karlsson
  

Mäster av Alexandra Coelho Ahndoril

I denna historia berättas om August Palm, en av den svenska socialdemokratins grundare. Vid tio års ålder dör hans far och modern och syskon hamnar på fattighuset. August säljs dock till en familj där han blir skräddargesäll under hårda och närmast slavliknande omständigheter. Så fort han kan lämnar han fosterfamiljen för att påbörja sin gesällvandring som leder honom till Danmark och Tyskland. Under resan stiftar han bekantskap med socialismen och arbetarrörelsen.
 
Man behöver inte veta särskilt mycket om August Palm eller politisk historia för att ha behållning av den här boken. Vad som verkligen fångar mig som läsare är Coelho Ahndorils språk och gestaltning, och påminnelsen om hur hänsynslöst människor kunde behandlas i Sverige för bara cirka 150 år sedan. Ett starkt berättande om en kärv tid!

Boktips av John Carlsson
  

Pappersstäder av John Green

En natt dyker Quentins granne Margo upp utanför hans fönster och ber honom följa med som chaufför på ett hemligt uppdrag. Morgonen därpå är Margo försvunnen, igen. Men den här gången har hon lämnat små ledtrådar efter sig som enbart Quentin kan lösa. Det hela leder till ett äventyr för Quentin och hans vänner i jakt efter mystiska pappersstäder och Margo. 

Boktips av Ida Leijon
 
  

Hjärta av jazz av Sara Lövestam

Kärleken till jazz för samman tonåringen Steffi och pensionären Alvar. Tillsammans med Steffi får vi höra berättelsen om Alvars ungdom när han flydde Värmland för att satsa på musiken i Stockholm. Det hårda livet som mobbad på en nutida högstadieskola vävs samman med äventyren från 40-talet då jazz var rebelliskt och skrämmande. 

Boktips av Anna Palm-Kåberg

  

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Tin Win är en framgångsrik advokat i New York med sina rötter i Burma. Hans amerikanska familj vet dock  nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund. En dag strax efter att hans dotter Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett spår. Fyra år senare hittar Julia ett kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma. Julia bestämmer sig för att söka upp kvinnan…..

Boktips av Ann Karlsson

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Facebook
 Bloggar
 YouTube
 Twitter

 

Kontakt

Kontakta oss
Tyck till om sidan
Inköpsförslag
Fjärrlån
Personal
Presskontakter

 

 

Om oss

Vår verksamhet
Organisation
Historik
Vi som jobbar här
Lässatsningen

 

Om webbplatsen

Användaravtal
Anpassa webbplatsen
Hantering av personuppgifter
Cookies

Eskilstuna kommun | Eskilstuna stadsbibliotek, Box 17, 631 02 Eskilstuna | Besöksadress: Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna 
Telefon: 016-710 51 10 | E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
 
     

Mina sidor / Logga in

Eskilstuna kommun

 
 
  • Om webbplatsen
  • A–Ö
  • Webbkarta

Logga ut/in