Läs med ögon, öron eller fingrar!

På biblioteket finns böcker som kan läsas med ögon, öron eller fingrar. Alla barn har rätt till språkstimulans och upplevelseläsning oavsett vilket sätt du väljer att läsa på. I Äppelhyllan på biblioteket hittar du kanske något som passar just ditt sätt att läsa. Här finns:

Babytecken: Tecken att använda för att kommunicera med barn innan de börjar tala. Bra för alla, oavsett om barnet har hörselnedsättning eller inte.

Bok & Daisy: Tryckt bok och talbok för att läsa och lyssna samtidigt. En talbok är en inläst bok för den som har svårt att läsa tryckt text. Daisyformatet ger möjlighet att bland annat välja olika läshastigheter.

Bliss: Bildspråk med symboler istället för ord och bokstäver som kan användas av den som inte har ett talspråk.

Böcker för språkträning av specifika språkljud: För barn med språk-, tal - och kommunikationssvårigheter.

Böcker med tecken som stöd: TAKK betyder Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Tecken som stöd används tillsammans med talat språk.

Faktamaterial om olika funktionsvariationer.

Pictogram: grafiskt symbolspråk med bilder i vitt mot svart bakgrund som gör att orden blir lättare att förstå. Pictogram är till för den som behöver kommunicera med bilder.

Punktskriftsböcker: punktskrift är de synskadades skriftspråk. Det består av punkter präglade på  speciellt papper som man läser med fingrarna. Det finns olika sorters punktskriftsböcker för olika läsares behov, till exempel interfolierade, bredvidböcker eller punktskrift.

Taktila bilderböcker: böcker gjorda för att läsas med fingrarna. Innehåller bilder gjorda i olika material att känna på samt punktskrift.

Spel: Här finns olika typer av spel, t. ex pedagogiska dataspel och språkutvecklande spel.

Teckenspråk: teckenspråket är de dövas första språk. Det är visuellt och saknar skriftlig form. Sagor, berättelse och sånger finns på DVD.

Teckenspråkskurser och kurser med TAKK Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.

Här kan du få fler tips på medier och mer information om vad Äppelhyllan är.

Talböcker direkt i mobil eller surfplatta via Legimus

Du som har svårt att läsa tryckt text kan låna talböcker via Legimus. Du kan också ladda ner dem direkt från legimus.se eller använda Legimus- appen. Inloggningsuppgifter får du av oss på biblioteket. Du som är under 18 år behöver målsmans tillstånd. På stadsbiblioteket kan du koppla upp dig gratis på bibliotekets trådlösa nätverk för att komma åt internet och Legimus. Här hittar du mer information om hur du använder appen Legimus.