Nalle Lindholm - Bibliotekets egen deckarnalle


 

På Internationella nalledagen 2013 lanserades NALLE LINDHOLM – Lilla deckarbibliotekets egen deckarnalle

Lilla deckarbiblioteket är barnens egen deckaravdelning på Eskilstuna stadsbibliotek. Det vill inspirera flickor och pojkar att läsa spännande deckare i mysig miljö, klura ut deckargåtor av olika slag, och kanske få lust att skriva själva. Här finns också ett Krimlabb, ett rum där barn och unga får lösa kriminalfall på egen hand. Krimlabb kan bokas av barn från 10 år på eftermiddagar och under helger.

Bakgrund

1893 utgavs Sveriges första deckare Stockholmsdetektiven. Författare var Fredrik Lindholm, men boken gavs ut under pseudonymen Prins Pierre. En del av handlingen utspelar sig i Eskilstuna. 2007 kom boken i en nyutgåva. Författaren uppmärksammas genom att få låna ut sitt namn till Lilla deckarbibliotekets nya symbol – en lurvig nallebjörn i rutig cape och keps, Nalle Lindholm. Nalle Lindholm är särskilt tillverkad av Bukowski Design AB för Eskilstuna stadsbibliotek. Den finns att köpa på Eskilstuna stadsbibliotek för 150 kronor.

Internationella nalledagen firas den 27 oktober varje år på bibliotek och skolor framför allt USA, Storbritannien och Norden. Det var Björn Lindwall, legendarisk PR-bibliotekarie i Eskilstuna, som initierade firandet av Nalle-dagen på biblioteken i Sverige 1997, och även i Norden från 1998 genom PR-foreningen för nordiske bibioteker.

Varför då uppmärksamma nallen? Nallebjörnen är kanske den käraste leksak som finns, och som älskas både av unga och gamla. Nallen återfinns också som populär figur i många böcker och även i musiken. Vi vill se nallen som symbol för kärlek och trygghet och naturligtvis också förknippas med gemenskap, värme och bokläsning. I Eskilstuna, deckarstaden – finns också Svenska Deckarbiblioteket som är ett forsknings- och studiebibliotek med all utgiven kriminallitteratur. Svenska Deckarbiblioteket har sedan lång tid tillbaka ett samarbete med Svenska Deckarakademin, som har sina prisutdelningar i Eskilstuna.

Nya deckare

Krimlabb

Öppettider:

Måndag-torsdag 14.00-18.00
Fredag 14.00-17.00
Söndag 13.00-15.00
(då stadsbiblioteket har
söndagsöppet)
 

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Facebook
 Bloggar
 YouTube
 Twitter

 

Kontakt

Kontakta oss
Tyck till om sidan
Inköpsförslag
Fjärrlån
Personal
Presskontakter

 

 

Om oss

Vår verksamhet
Organisation
Historik
Vi som jobbar här
Lässatsningen

 

Om webbplatsen

Användaravtal
Anpassa webbplatsen
Hantering av personuppgifter
Cookies

Eskilstuna kommun | Eskilstuna stadsbibliotek, Box 17, 631 02 Eskilstuna | Besöksadress: Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna 
Telefon: 016-710 51 10 | E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
 
     

Mina sidor / Logga in

Eskilstuna kommun

 
 
  • Om webbplatsen
  • A–Ö
  • Webbkarta

Logga ut/in