Svenska deckarbiblioteket - SAMLINGAR

Samlingarna består av svenska originalutgåvor från 1893 och kriminalromaner översatta till svenska från 1989. Till detta tillkommer en omfattande samling facklitteratur om genren, avhandlingar, bibliografier, essäsamlingar samt författarbiografier. Biblioteket har även en stor klippsamling av recensioner med början 1939.

Totalt omfattar Svenska Deckarbiblioteket nästan 17 000 titlar och ökar varje år med omkring 250 svenska originaltitlar och cirka 150 titlar som översatts till svenska.


Tillgång till samlingarna

Böckerna är inte för utlån. I enstaka fall kan undantag göras i studie- och forskningssyfte. Vanligast är att forskare läser böckerna på plats.


Några av Svenska Deckarbibliotekets samlingar

Otto Holms samling


Otto Holm (1912-1993)
Svensk kriminallitteratur 1893-1989 samt kriminologi. Otto Holm var polisman med stort intresse för kriminallitteratur. Genom att köpa hans nästintill kompletta samling av all svensk originalutgivning under närmare hundra år fick Svenska Deckarbiblioteket sin grundstomme.


Ted Bergmans samling


Ted Bergman (1928-2017)
Ted Bergman var bankman och ledamot i svenska Deckarakademin. 2005 skänktes hans kompletta samling av Sir Arthur Conan Doyles detektivromaner om Sherlock Holmes till Deckarbiblioteket genom Deckarbibliotekets Vänners försorg och dess ordförande Bertil Widerberg.

I Samlingen ingår även en stor samling över Sherlockiana och alla Ed McBains detektivromaner.


Gösta Gillbergs samling


Gösta Gillberg (1921-2011)
Blandad engelskspråkig litteratur i original. Gösta Gillberg arbetade på resebyrå, var översättare och skrev egna noveller, företrädesvis på engelska. Samlingen skänktes av hans änka till Svenska Deckarbiblioteket.


Hähnels samling


Barbro Hähnel (1909-1995) och Folke Hähnel (1910-1995)
Svenska Deckarbiblioteket fick ärva en stor samling Agatha Christie-böcker i original efter Barbro och Folke Hähnel. Barbro var journalist och Folke var redaktör och musikkritiker på bland annat DN samt stenograf i svenska riksdagen.


Morelius samling


Iwan Hedman Morelius (1931-2012)
Samlare, tidskriftsutgivare, sammanställare av bibliografiska verk, redaktör för flera bokserier och utgivare av tidskriften DAST Magazine.

Hans samling av facklitteratur inom genren innehåller cirka 1000 titlar. I och med det utgör bibliotekets samling av facklitteratur en av de största i landet. Morelius var ledamot i Svenska Deckarakademin.


Olssons samling


Hans Olov Olsson var bibliotekarie på Mjölby stadsbibliotek i slutet av 70-talet. Samlingen innehåller i huvudsak engelsk kriminallitteratur i original.


Brevsamling


Svenska Deckarbiblioteket äger en unik brevsamling från kända svenska och internationella deckarförfattare. Här finns brev från bland andra Maj Sjöwall och Per Wahlöö, Agatha Christie, Mrs Georges Simenon, Tony Hillerman och Patricia Highsmith.


Deponerade samlingar


Alms samling


Börje Alm (1909-1995)
Apotekare i Stockholm, chef för Militärapoteket och medlem i Svenska Deckarbibliotekets vänner.
Engelsk och amerikans kriminallitteratur i original. Kompletta serier, signerade förstaupplagor av bland annat författarna Ellery Queen, Dorothy Sayers och Agatha Christie med flera. Samlingarna ägs av Svenska Deckarakademin.


Elgströmska samlingen


Jörgen Elgström (1919-1980)
Bibliotekarie, ledamot av Svenska Deckarakademin, recensent av deckare i Expressen, krönikör i BLM och skribent i tidskriften Jury. Bland innehållet finns vissa rariteter, svåråtkomlig facklitteratur och en stor samling material om Sherlock Holmes och Sir Arthur Conan Doyle. Deponerad av Sundsvalls stadsbibliotek. 


Torsten Jungstedts samling


Torsten Jungstedt (1918-2006)
Engelsk kriminallitteratur, till stor del i pocket. Torsten Jungstedt var en känd radio- och tevepersonlighet, film- och kriminallitteraturkritiker och ledamot av Svenska Deckarakademin.


Sjöwall-Wahlöös handbibliotek


Maj Sjöwall (1935- ) och Per Wahlöö (1926-1975) 
Deras referensbibliotek som de använde sig av för att skriva sina kriminalromaner. Innehåller facklitteratur, kriminologi, böcker om vapen, samt polisiära dokument och rättsfallsprotokoll. Skänkt av Maj Sjöwall till Svenska Deckarakademin.

 

Sök i samlingarna

Sök i Svenska Deckarbibliotekets samlingar
(OBS! Dessa böcker är inte till utlån)

Öppettider

Stadsbiblioteket

Måndag-torsdag 09.00-19.00
Fredag 09.00-18.00
Lördag 10.00-15.00
 

Alla öppettider

 

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Facebook
 Bloggar
 YouTube
 Twitter

 

Kontakt

Kontakta oss
Tyck till om sidan
Inköpsförslag
Fjärrlån
Personal
Presskontakter

 

 

Om oss

Vår verksamhet
Organisation
Historik
Vi som jobbar här
Lässatsningen

 

Om webbplatsen

Användaravtal
Anpassa webbplatsen
Hantering av personuppgifter
Cookies

Eskilstuna kommun | Eskilstuna stadsbibliotek, Box 17, 631 02 Eskilstuna | Besöksadress: Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna 
Telefon: 016-710 51 10 | E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
 
     

Mina sidor / Logga in

Eskilstuna kommun

 
 
  • Om webbplatsen
  • A–Ö
  • Webbkarta

Logga ut/in