Vet du inte vad du ska läsa i hängmattan eller på stranden i sommar? Här tipsar personalen på Stadsbiblioteket om sommarläsning för alla åldrar, varje vecka hela sommaren. 

 

  

Vi faller av Anna Platt 

Romanen utspelar sig 1992 i Linköping. Vi får ta del av fem olika människors historier. Boken är realistisk, rolig och sorglig – alltså som livet självt! De olika människorna dyker upp i varandras berättelser, åtminstone i periferin.  En debutroman från början av 2017 som alla kan läsa!

Boktips av Lotten Hulldin

 

  


Vända hem av Yaa Gyasi

De två halvsystrarna Effia och Esi växer upp i två olika byar i Ghana utan att känna till varandras existens. De kommer aldrig att träffas. Effia gifts bort med den engelske guvernören som är inblandad i den lukrativa slavhandeln på Afrikas västkust och Esi fängslas i väntan på att säljas som slav till en annan kontinent. Från 1700-talet och ända fram till vår tid får vi följa kvinnornas släktled framåt och slaveriets konsekvenser. Hur mycket lever kvar genom generationerna? Kan vi ärva något som vi själva aldrig varit med om eller upplevt? Detta är en fantastisk debutroman med ett mycket fint språk och väl tecknade karaktärer.


Boktips av Rebecka Simonsson
 

 

  

Avanti! av Christer Hermansson

”New Public Management eller NMP är helt enkelt svaret och lösningen på ett allt mer komplext samhälle och de ständigt högre kraven som medborgarna ställer på kommunen. Svårare än så är det inte”, smilar Leonard Lundberg, den nye utvecklingsdirektören i kommunen, när tidningen undrar vad den nya utvecklingsgruppen AVANTI! egentligen står för.


New Public Management är ett effektivt sätt att målstyra, anser Leonard. Bl a med målstyrningstavlor, där personalen varje vecka på respektive arbetsplats kan mäta och följa upp antal förbättringar i alla verksamheter. 10 000 är målet, som t ex att bara flytta papperskorgarna fram och tillbaka eller att förskolepersonalen går direkt ut med komposthinken.


Men medlemmarna i förändringsgruppen, safetycontrollern Niklas, ekonom Aniela och HR-specialisten Emma blir, trots Emmas mindfulnessövningar, mer och mer skeptiska till Lundbergs idéer, och efter att gruppen fått framträtt i röda onepiece-dräkter med AVANTI! i guldbokstäver på magen för fotografering i pressen och när Leonard inför varje möte tar med sig olika mjukisdjur för att kommunicera genom dem, blir allt ohållbart. Sjukskrivningarna och uppsägningarna stiger i rask takt. Inte ens kommundirektören eller kommunalrådet vill längre stödja Leonard. 


En absurd satir om kommunal styrning.

Boktips av Marianne Taberman

 

  


En enastående karriär av Martin Engberg

Huvudpersonen Jonas ska doktorera i ämnet gotisk skräcklitteratur. Det går inte så bra. Opponenten avfärdar genast avhandlingen, och Jonas är tillintetgjord. I samband med detta havererar också privatlivet, trots Jonas fina kontakt med flickvännens son. Flickvännens pappa dumpar resolut av hans bohag under förnedrande former utanför hans nya lägenhet. Jonas storasyster, som är en erkänd konstnär, finns med i bilden och Jonas önskar att också han ska bli sedd och få ett erkännande i akademikervärlden. Detta driver Jonas till hämnd på den uppblåste professorn, Stefan, som Jonas lastar sitt misslyckande för och som inte stöttat honom tillräckligt i arbetet med doktorsavhandlingen. Genom sin biblioteksanställning på universitetet har Jonas tillgång till de oändliga magasinsgångarna och lurar in Stefan där under förespegling att det i ett litet avgränsat rum finns ett okänt brev från Michael Foucault. Hämnden är ljuv.


Allt är komiskt och hjärtskärande med enastående fyndiga formuleringar.


Boktips av Marianne Taberman
 

 

  

Medan mörkret faller av Anna Lihammer

Uppsala och Stockholm 1934, en mörk tid i Europa, även i Sverige. Medicinska försök pågår på människor som utsätts för plåga, och till och med dödas för att forskarna ska undersöka deras hjärnor och skallar. En framstående forskare i Uppsala utsätts själv för detta, och kriminalkommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson tillkallas för att undersöka omständigheterna. Fler bestialiska mord begås, vad pågår, är det hämnd som utkrävs?
Fick Svenska Deckarakademins debutantpris 2014.

Boktips av Karin Zetterberg

 

  


Än skyddar natten av Anna Lihammer

Andra boken med kriminalkommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson.
En höstnatt 1935 möts två tyska män vid den berömda Sigurdsristningen i Sundbyholm. En av dem kommer inte levande därifrån och blod färgar ristningen mer röd än vanligt. En tät kriminalroman där Sverige och Europa påverkas starkt av Hitlers framgångar och nazismens människosyn. Och som även påverkar mordutredningen.
Anna Lihammer besöker Eskilstuna stadsbibliotek under Deckarveckan, lördagen den 25 november.


Boktips av Karin Zetterberg
 

 

Personalen tipsar
426087
Av: Ekbäck, Cecilia
407726
Av: Nelson, Jandy
402408
Ull
Av: Howey, Hugh
6816
Av: Beskow, Elsa

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Facebook
 Bloggar
 YouTube
 Twitter

 

Kontakt

Kontakta oss
Tyck till om sidan
Inköpsförslag
Fjärrlån
Personal
Presskontakter

 

 

Om oss

Vår verksamhet
Organisation
Historik
Vi som jobbar här
Lässatsningen

 

Om webbplatsen

Användaravtal
Anpassa webbplatsen
Hantering av personuppgifter
Cookies

Eskilstuna kommun | Eskilstuna stadsbibliotek, Box 17, 631 02 Eskilstuna | Besöksadress: Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna 
Telefon: 016-710 51 10 | E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
 
     

Mina sidor / Logga in

Eskilstuna kommun

 
 
  • Om webbplatsen
  • A–Ö
  • Webbkarta

Logga ut/in