Svenska deckarbiblioteket

I oktober 2016 startade Svenska Deckarbiblioteket en blogg. Där hittar du lästips, trender och andra aktualiteter inom kriminallitteraturen.

  

Svenska Deckarbiblioteket grundades 1989 och är ett forsknings- och studiebibliotek. Huvuduppdraget är att samla kriminallitteratur på svenska språket, såväl svenska original som översättningar till svenska, samt facklitteratur om kriminallitteraturgenren. 

Svenska Deckarbiblioteket ligger i Eskilstuna Stadsbibliotek och är en del av bibliotekets verksamhet.

Lån medges för studie- och forskningsändamål ur fackbokssamlingen och efter överenskommelse. Det finns också möjlighet att studera och läsa litteratur ur samlingarna i forskarrummet i Eskilskällan.


Ladda ner pdf-folder om Svenska Deckarbiblioteket

Svenska Deckarakademin
Svenska Deckarbiblioteket är ett kunskapscentrum för genren genom att tillhandahålla forskningsmaterial, men också genom samarbete med andra aktörer som verkar inom samma område. Idag samarbetar Svenska Deckarbiblioteket med Svenska Deckarakademin.
Svenska Deckarbiblioteket ska också vara en angelägenhet för Eskilstunaborna genom programverksamhet i form av bokcirklar, författarbesök och föreläsningar. Idén om ett deckarbibliotek kom från bibliotekarie Thomas Böös och den 7 maj 1989 invigdes Svenska Deckarbiblioteket. Grunden till den svenska samlingen förvärvades av Otto Holm tidigare ledamot i Svenska Deckarakademin.

Kriminallitteratur
Samlingar består av svenska original från 1893 och från 1989 även kriminalromaner översatta till svenska. I samlingarna finns också facklitteratur, avhandlingar, bibliografier, essäsamlingar, författarbiografier, tidskrifter och en stor klippsamling av recensioner med början 1939. Samlingarna består av nästan 17 000 böcker.
 
Hemlån
I studie- och forskningssyfte får utlån av samlingarna ske i samråd med Svenska Deckarbiblioteket. Viss litteratur är endast för forskning på plats.
 
Förvärv
Förvärv sker genom beställningar av friexemplar från förlag. En rådande trend är att ugivningen av kriminallitteratur ökar och ges ut via mindre eller egna förlag. Det medför en större bredd men också en utmaning att hålla samlingen komplett.
 

Sörmländska deckare

     Deckarnas svenska landskap (red. av Kerstin Bergman, medlem i Svenska Deckarakademin) kan du läsa om de sörmländska deckarna, var de utspelar sig och vilka som har skrivit dem. Här finns allt från Bo Baldersson till Liza Marklund, och naturligtvis den första svenska deckaren Stockholmsdetektiven som utspelar sig i Eskilstuna. Här kan du se om boken finns tillgänglig just nu på Eskilstuna stadsbibliotek.
 

 

Kontakt

   
svdbiblioteket@
eskilstuna.se
   
 

Besöksadress
Kriebsensgatan 4
632 20 Eskilstuna

Postadress
Box 17
631 02 Eskilstuna

Sök i samlingarna

Sök i Svenska Deckarbibliotekets samlingar
(OBS! Dessa böcker är inte till utlån)

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Facebook
 Bloggar
 YouTube
 

 

Kontakt

Kontakta oss
Tyck till om sidan
Inköpsförslag
Fjärrlån
Personal
Presskontakter

 

 

Om oss

Vår verksamhet
Organisation
Historik
Vi som jobbar här
Lässatsningen

 

Om webbplatsen

Användaravtal
Anpassa webbplatsen
Hantering av personuppgifter
Cookies

Eskilstuna kommun | Eskilstuna stadsbibliotek, Box 17, 631 02 Eskilstuna | Besöksadress: Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna 
Telefon: 016-710 51 10 | E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
 
     

Mina sidor / Logga in

Eskilstuna kommun

 
 
  • Om webbplatsen
  • A–Ö
  • Webbkarta

Logga ut/in