Upplyst Upplyst
 

Upplyst belyser Finland 100 år – lokalt, globalt och historiskt

Finland fyller i år 100 år som självständig nation och med Eskilstuna kommuns sverigefinska historia är temat för höstens Upplyst självklart. Medverkar gör bland andra författare Tiina Laitila Kälvemark, minoritetskonsult Esko Melakari, föreläsare Margareetta Huhta, cellist Terhi Aho, finsk kulturutvecklare Anu Ritjärvi och utvecklare Sirpa Lindelöf.

 

Program och utställningar:

Fotoutställning

12-27 september 
Stadsbiblioteket
Utställningen Årets Naturbilder 2015 lyfter fram den finska naturens mångfald, dess vyer och händelser samt fotografernas upplevelser och insikter i naturen. Den 15 september klockan 15.00 är det vernissage, medverkar gör Terhi Aho, cellist.

 

Här dansar vi inte! Bastu + Balett

Söndag 1 oktober kl. 15.00  
Eskilstuna teater 
Sommaren 2015 träffades fem tornedalska män för att basta och prata om livet. Sådär som man gör i Tornedalen. Men, de gjorde också något de aldrig gjort i bastun förr. De dansade. Bastubaletten visades i tv 2016 och 2017 och fick mycket uppmärksamhet och uppskattning. Folk var imponerade av dansstegen männen utförde i värmen och ångan, men mest var det ändå samtalen som berörde – det där de pratade med varandra om mod och att vara man och människa i Tornedalen.
Biljetterna kostar 150 kr.

 

Tiina Laitila Kälvemark

Torsdag 19 oktober kl. 18.00-19.00
Stadsbiblioteket, Contrast
Sverigefinsk författare som ofta behandlar identitet och utanförskap i sina verk kommer och berättar hur det är att komma till Sverige, om identitet och om sina egna upplevelser. Samtal efter föreläsning. 

 

Föreläsning om Minna Canth

Lördag 28 oktober kl. 14.00-15.30 
Stadsbiblioteket, Contrast
Föreläsning om den finska författaren Minna Canth. Hon verkade för jämställhet i Finland och har egen flaggdag. Margareetta Huhta föreläser och sjunger. Föreläsning är på svenska och delvis översatt på finska. Kaffeservering.

 

Panelsamtal

Tisdag 7 november kl. 18.00-19.00 
Torshälla bibliotek 
Samtal om att växa upp och leva i Eskilstuna kommun som finländare. Med olika generationer finländare, MDH-forskaren Annaliina Gynne samt finsk kulturutvecklare Anu Ritjärvi och utvecklare Sirpa Lindelöf. P4 Sörmland Sveriges Radio sänder samtal och intervjuer på plats direkt i radion 15.00-17.30. Det publika samtalet är kl. 18.00-19.00.

 

Minoritetskonsult Esko Melakari

Torsdag 23 november kl. 18.00-19.00
Eskilstuna stadsmuseum
Föreläsning om Sveriges och Finlands gemensamma historia. 

 

Arvet och Finland- Tusen sjöarnas land 100 års-utställning

24 november 2017 - 25 februari 2018 
Eskilstuna stadsmuseum
Arvet-utställning i samarbetet med Sverigefinska arkivet samt Finland- Tusen sjöarnas land 100 års-utställning i samarbetet med sverigefinska skolan i Eskilstuna och finska modersmålslärare och pedagoger i Eskilstuna kommun.

 

Finsk teater- ”Händelser under resans gång”

Söndag 3 december kl. 14.00 
Eskilstuna teater                                                                                     
Amatörteater i samarbete med lokala finska föreningar och körer i Eskilstuna. Tillbakablick i Finlands  och sverigefinländarnas historia.

 

Konsert med Eskilstuna symfoniorkester

Onsdag 6 december kl. 19.00 
Klosters kyrka
Självständighetsdagens konsert i samarbete med Eskilstuna symfoniorkester, Svenska kyrkan i Eskilstuna och Eskilstuna kommun. Solohornist Markus Maskuniitty och organist Terhi Aho medverkar.

 

Musikfest på Lokomotivet

Lördag 9 december kl. 18.00-01.00
Lokomotivet
Jubileumsvecka avslutas med en fest på Lokomotivet. Olika band medverkar, bland annat Fatboy. Håll utkik för mer information.

 

Fri entré till samtliga evenemang, välkommen!

Det är Eskilstuna stadsbibliotek, Eskilstuna stadsmuseum och Eskilstuna stadsarkiv som tillsammans med Eskilstuna kommuns sverigefinsk verksamhet och Sveriges Radio P4 Sörmland bjuder in till programserien Upplyst.

 

 

 

Om Upplyst

Upplyst är en programserie kring aktuella frågor. Syftet är att förklara och ge bakgrund, fördjupa diskussionen, ge perspektiv, ställa frågor och vara ett komplement till den information som ges via medier, sociala medier och politiker.

Programserien har fått namnet Upplyst, eftersom den lyser upp aktuella frågor för allmänheten tillsammans med forskare, journalister och sakkunniga för att skapa dialog och fördjupad förståelse.

Upplyst startade våren 2016 – då med temat flyktingsituationen lokalt, globalt och historiskt. 

Öppettider Öppettider

Stadsbiblioteket

Måndag-torsdag 09.00-19.00
Fredag 09.00-18.00
Lördag 10.00-15.00
 

Alla öppettider

 

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Facebook
 Bloggar
 YouTube
 Twitter

 

Kontakt

Kontakta oss
Tyck till om sidan
Inköpsförslag
Fjärrlån
Personal
Presskontakter

 

 

Om oss

Vår verksamhet
Organisation
Historik
Vi som jobbar här
Lässatsningen

 

Om webbplatsen

Användaravtal
Anpassa webbplatsen
Använda webbplatsen
Hantering av personuppgifter
Cookies

Eskilstuna kommun | Eskilstuna stadsbibliotek, Box 17, 631 02 Eskilstuna | Besöksadress: Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna 
Telefon: 016-710 51 10 | E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
 
     

Mina sidor / Logga in

Eskilstuna kommun

 
  • Om webbplatsen
  • A–Ö
  • Webbkarta
  •  

Logga ut/in