Vår verksamhet

Eskilstuna stadsbibliotek består av Stadsbiblioteket, tre filialer, två närbibliotek, en mötesplats, Svenska Deckarbiblioteket, en bokbuss och en webbplats. I vårt dagliga arbete fokuserar vi på Ordet, Kunskapen och Demokratin. 

Stadsbiblioteket ligger i centrala Eskilstuna och Svenska Deckarbiblioteket är inhyst i Stadsbibliotekets lokaler. Filialbiblioteken hittar du i Lagersberg, Torshälla och Årby. Våra närbibliotek finns i Alberga och Kjula (Tallgläntan). På mötesplatsen Fröslunda (Fröet) finns viss biblioteksverksamhet.

Stadsbiblioteket

På Stadsbiblioteket i centrala Eskilstuna kan du låna böcker, filmer och andra medier för alla åldrar. Vi har en välsorterad musik- och konstavdelning, böcker på omkring 40 språk och en stor finskspråkig avdelning. Du kan läsa dagstidningar och tidskrifter från hela Sverige och många andra länder. Kom till oss och träffa författare eller lyssna på en föreläsning, vi erbjuder många olika evenemang. Är du konstintresserad rekommenderar vi att du tar en titt på våra utställningar som du hittar i bibliotekets lokaler.  Behöver du låna dator med internetuppkoppling eller vill du koppla upp din egen bärbara dator så kan du göra det hos oss. Vill du ta en fika så kan du göra det i caféet som ligger i Stadsbiblioteket och som drivs av en lokal entreprenör.
 
 

Svenska deckarbiblioteket

Svenska Deckarbiblioteket är en del av Eskilstuna stadsbibliotek och ett, för Sverige, unikt forsknings- och studiebibliotek som grundades 1989. Huvuduppdraget är att samla kriminallitteratur på svenska, både med svenska som originalspråk men också litteratur som är översatt till svenska. Svenska Deckarbiblioteket samlar inte bara skönlitterär kriminallitteratur utan också facklitteratur inom kriminallitteraturgenren. Svenska Deckarbiblioteket samarbetar med Svenska Deckarakademin som har flera prisutdelningar hos oss här på Stadsbiblioteket. 
 
 

Barn och unga

Barn och unga är en spännande avdelning med gott om plats för barn och ungdomar i vuxnas sällskap. Här finns bland annat böcker, tidningar, filmer, tv- och dataspel av god kvalitet. I Lilla Deckarbiblioteket får barn möjlighet att testa sina detektivkunskaper i vårt kriminallabb. För de riktigt små finns "Pek och lek" med pedagogiska leksaker och litteratur. På "Läs Ungt" hittar du böcker för unga vuxna men också TV-spel, fantasy och tecknade serier. 
 
 

Eskilskällan

I Eskilskällan, ett samarbete mellan arkiv, bibliotek och muséer finns all slags litteratur om Eskilstuna och Södermanlands län. Eskilskällan är bemannad några timmar i veckan så att du kan få hjälp av kunnig personal. I forskarrummet kan du läsa mikrofilmade dagstidningar och släktforska i olika databaser.
 
 

Biblioteksfilialer och närbibliotek

Eskilstuna biblioteksfilialer och närbibliotek bygger sina verksamheter på det lokala områdets karaktär. Vi samarbetar gärna med andra lokala aktörer. Här finns böcker, dagstidningar, tidskrifter, internetdatorer, trådlösa nätverk och kommunal information. Du är välkommen att ta del av våra utställningar, program och övriga aktiviteter. Personalen på närbiblioteken hjälper gärna till med de frågor du har. På många av våra bibliotek och närbibliotek kan du också ta en enkel fika.
 
   

Lässatsningen

Eskilstuna kommun satsar 9 miljoner kronor årligen för att öka elevers lust att läsa och på så vis ge barnen goda läsvanor i tidig ålder. Olika insatser kommer att genomföras för att stärka, uppmuntra och stimulera flickor och pojkar från förskoleklass till årskurs tre (totalt 4 720 elever), och i förskolan, till läsning.    

Här kan du läsa mer om Eskilstuna kommuns lässatsning.

Öppettider

Stadsbiblioteket
Mån-tors 10.00-19.00
Fre 10.00-18.00
Lör 11.00-15.00

Fr.o.m. måndag 12 augusti:
Mån-tor 9.00-19.00
Fre 9.00-18.00
Lör 11.00-16.00

Alla öppettider.

Hela årets öppettider på stadsbiblioteket
Öppettider alla filialer

 

 

 

 

Här finns vi också

Eskilstuna stadsbiblioteks mobilwebb Mobilwebb
 Facebook
 Bloggar
 YouTube
 Twitter

 

Kontakt

Kontakta oss
Tyck till om sidan
Inköpsförslag
Fjärrlån
Personal
Presskontakter

 

 

Om oss

Vår verksamhet
Organisation
Historik
Vi som jobbar här
Lässatsningen

 

Om webbplatsen

Användaravtal
Anpassa webbplatsen
Hantering av personuppgifter
Cookies

Eskilstuna kommun | Eskilstuna stadsbibliotek, Box 17, 631 02 Eskilstuna | Besöksadress: Kriebsensgatan 4, 632 20 Eskilstuna 
Telefon: 016-710 51 10 | E-post: stadsbiblioteket@eskilstuna.se
 
     

Mina sidor / Logga in

Eskilstuna kommun

 
 
  • Om webbplatsen
  • A–Ö
  • Webbkarta

Logga ut/in